Парите, които ще бъдат похарчени за букети за 15 септември, да бъдат дарени за потопените села в Карловско. Такива инициативи подеха в школа в страната, както и лично преподаватели, които искат да помогнат с каквото е нужно на училищата и детските градини след потопа, пише "Труд".

Темата бе част от дневния ред на Националния съвет на синдикат “Образование”, който се състоя днес в присъствието на служебния министър на образованието проф. Сашо Пенов, съобщи за “Труд” председателят на синдиката Юлиян Петров.

Въпреки че няма инициатива на национално ниво, по места вече се организират. Най-сериозна кампания тече в Пловдивско. Там Математическа гимназия “Акад. Кирил Попов” призова: “Вместо цвете, дари надежда!”.

“Свързахме се с колеги от учебни заведения в общините Карлово и Марица и помолихме да ни предоставят списък с учебниците, по които работят, с учебни помагала и пособия, от които имат нужда”, каза директорът на гимназията Веселина Карапеева.

Към инициативата се присъединява и регионалната структура на Синдиката на българските учители. На самия 15 септември в Математическата гимназия ще се събират хранителни продукти, ученически пособия, консерви с храна, вода, както и ще се купят учебници за децата от засегнатите села.

Подобна е кампанията и на 125 Средно училище “Боян Пенев” в София. Те се решили да помогнат на наводненото читалище “Пробуда 1899” в село Каравелово. На първия учебен ден в двора на училището ще има поставени кутии, в които всеки ще може да дари за инициативата “Букет от съпричастие”.

Асеновградски училища също имат благотворителната инициатива в подкрепа на пострадалите хора, чиито домове потънаха в кал. “Цветя не взимай ти, а добро направи” е кампания на ОУ “Отец Паисий”.”Който желае, може да дари средства с цел подпомагане на пострадалите от пороите села в община Карлово”, казват от школото. Кутията за дарения е във фоайето им до 16 септември.

Призив към родителите да дарят парите за букет отправи и млад учител от варненска гимназия във фейсбук. "Нека създадем организация и подготвим кутия за дарения, в която да съберем сумата. Събраните средства ще преведем по дарителската сметка на община Карлово. Заедно можем, защото няма нищо по-силно от обединението!"

Часове по-късно постът бе изтрит, но родители охотно подеха идеята с уточнението, че към дарението всеки може да прибави и цвете за любимия учител. Към момента няма официален призив от варненски училища децата да не носят букети на 15 септември.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук