Лято е, горещо е и единственото спасение е морето. Сезонът е в разгара си. В Бургас и градчетата около него кипи живот. По улиците се чува както родна, така и чужда реч, предимно руска и английска. На пясъчната ивица не е лесно да си намериш сянка, но въпреки това не е пренаселено, пише Кмета бг.


На повечето места чадърът и шезлонгът могат да се използват при консумация в заведението, има и такива, които се резервират от предходния ден за 20 лева – на следващия ден парите се връщат на летовника.

Според бургазлии много от местните предпочитат плажовете на юг. Само на половин час разстояние или на около 35 км в посока Гърция – нещата изглеждат още по-цветни. 

Созопол се пръска по шевовете. Градът е пълен с хора, които разглеждат богатото му културно наследство, плажовете през деня са хит, а вечерта също не липсват туристи, дошли да осъмнат в някой бар.

Созопол е пълен с хора, които разглеждат богатото му културно наследство, плажовете през деня са хит

Видимо – откъм посещения сезон 2021 е по-силен от предходния. Но погледнато от друг ъгъл – настоящото лято изобщо не е благоприятно за част от родния туристически бизнес.

“Това лято имаме повече посетители, идват много хора в Созопол, има туристи, но с по-малко пари“, разказа Илия Симеонов – собственик на голямо бистро в Стария град.

По думите му е пълно най-вече с украинци, но този пазар е слаб за страната ни и очакванията не са големи.

Все по-трудно е да намериш място с готвено българско меню

Майсторът, както го наричат местните, сподели наблюденията си за това каква храна предпочитат хората и каква е тенденцията за последните години.

Оказва се, че най-много се ядат бързите закуски, пиците и дюнерите. Пък и това се предлага. Все по-трудно е да намериш място с готвено българско меню, а на достъпни цени – още повече.

Така или иначе, морските курорти по южното ни Черноморие не могат да се оплачат от количество туристи. Това твърдение доказва над 5-километровата колона по магистралата в посока Бургас – и то в неделя следобед.

Явно на хората им се живее, почива, приключенства и вече дните от седмицата нямат значение. Важното е да тръгнеш към морето. Важното е да си на морето – с или без пари.

На повечето места чадърът и шезлонгът могат да се използват при консумация в заведението