"Група наши сънародници няколко седмици тихомълком си опаковаха багажа и преместиха в други бази, без да кажат и дума на никого. Подозирам, че това е станало с даване на пари. 

Тези украинци, мълчаливо наблюдаваха в чатове отчаянието на доскорошните си съседи, но не пожелаха да им помогнат. Как може да си толкова безсърдечени? 

Как може да пренебрегвате по този начин сънародниците, които са ви помагали от първите дни на войната“. Това е част от емоционалния коментар на украинска бежанка в една от големите Телеграм групи, която използва диаспората в Бургаска област, пише Флагман.бг.

Тя запалва фитила на бурето с барут, след което избухва истинска война в една от групите. Включват се няколкостотин бежанци.

В основата на недоволството е начинът, по който преди седмица започнаха да се изнасят част от техните сънародници от хотелите към държавните бази. В случая става въпрос за комплекса в Равда, където бе настанена първата по-голяма група. 

Хората, които са там, са подслонени в скромни условия, но на морето, а другите ще трябва от следващата седмица да се изнесат към вътрешността на страната - Карлово, Сопот, Велики Преслав, Шумен, Търговище и други градове в тази част на България.

„Случайно намерих наши сънародници в този комплекс. Никой не казва как точно са се озовали там. Платили ли са? Кой ги е уредил и на какъв принцип са избрани“, пише жена от Украйна, която е настанена в Слънчев бряг и вече стяга багажа си, защото в понеделник трябва да напусне хотела. Самата тя още не е разбрала къде ще отиде.

От спора става ясно, че групите, които са преместени в държавните бази, са подбрани от доброволците.

„Посетихме хотелите и разговаряхме с хората, които срещнахме и ги поканихме да се запишат. Този, който е пожелал, е регистриран“, уточняват доброволците в опита си да успокоят страстите. Нищо подобно не се случва. Дори напротив! 

„Заедно с доброволците ровим навсякъде и не спирахме да търсим варианти, докато всички вие седяхте в стаите, разхождахте се и чакахте някой да ви оправи документите“, пише друга украинка. 

В коментарите мнозина споделят мнението, че са спечелили тези, които са били ловки и бързи. 

Ето и част от другите коментари:

„Не ви прави чест! За каква „ловкост“ говорите? Да изпревари своите сънародници в преследването на безплатно жилище ли?“ „Защо се отнасяте толкова недоверчиво към доброволците. Това са хора, които даряват времето си, парите си, за да помогнат на напълно непознати. По-голямата част от помощта просто зависи от такива доброволци!!! Всички трябва да сме им благодарни, а не да приемаме помощта им за даденост, критикуваме и обвиняваме в корупция“

„Докато бях в Харков, аз също бях доброволец. Това е доброволческа дейност. Т.е. - трябва да го правите от сърце. Съдейки по вашата агресия, вие го правите, за да докажете нещо на някого“

„Ставаме за смях! Седнете и се разберете! Радвайте се, че имате подслон и благодарете на България за помощта“

„Приятели, нека да си направим изводи и да се опитаме да действаме, според съвестта си, т.е. - по начина, по който бихте искали да се отнасят с вас. Виждате как сме приети от напълно непознати хора в България! Получаваме подкрепа, а ние между нас не може да се разберем. Срамота!“

„Някои хора просто са твърде мързеливи и постоянно търсят виновни за техните неуспехи. Много по-удобно им е някой да го направи всичко вместо тях, по това време те да лежат на дивана или на плажа. И освен това, ако трябва да бъда честен, много хора, не искат съседът им по стая в хотела да продължи да бъде до тях. При нас, например, имаше двойка с дете.

Бащата пушеше постоянно в стаята, не на балкона. Той беше агресивен и търсеше конфликт с всички. Предупредихме администрацията на хотела - не взеха никакви мерки. Освен това със съпругата си излизаха от стаята и оставяха детето само да плаче по цял ден и нощ. Това беше млад мъж, моряк, който може да си позволи да наеме апартамент. Не да се крие зад статута на бежанец“

В същото време от украинската диаспора предупреждават, че са се появили много измамници. Имало хора, които се представят за брокери - твърдели, че срещу 200-300 евро могат да уредят настаняване в добра база. "Това е незаконно и се преследва от българския НК. Уведомете полицията!", е предупреждението към украинските граждани.

Имало и хотелиери, които предлагали да приемат бежанци срещу доплащане от тяхна страна - между 10 и 15 лева над сумата, която дава държавата за тях. Това също е измама, сочи предупреждението към диаспората в Бургаска област.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!