Във Велико Търново можете да хапнете Печено по деспотски по рецепта от 1360 година

Ресторанти в старопрестолния град ще предлагат меню от средновековната българска кухня

През следващата седмица заведенията във Велико Търново ще предлагат меню от средновековната българска кухня, съобщиха от Общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов", цитирани от БНР.

&nbsp;Инициативата е в рамките на Международното изложение &quot;Културен туризъм - 2014&quot;. &nbsp;Рецептите за ястията от епохата на столичния Търновград са издирени и адаптирани от доц. Иван Лазаров от Великотърновския университет. <br /> <br /> Те носят атрактивни имена като &quot;Печено по деспотски&quot; (с агнешки бут), &quot;Телешко разсол - Радостта на войника&quot;, &quot;Столично пиле&quot;,&quot; Каша от булгур - Спасението на селяка&quot;. С булгур и прясно мляко е и десертът в средновековното меню, който ще се предлага с мед, петмез, рачел или сладко от горски плодове. <br /> <br /> Общинската агенция по туризъм &quot;Царевград Търнов&quot; ще потърси съдействието на местни ресторантьори, за да наложи марката &quot;Средновековна търновска кухня&quot; и да я превърне в още една от местните туристически атракци. /БЛИЦ<br />