Патрули на гранична полиция са преследвали бял автобус, който не е изпълнил полицейско разпореждане за спиране. Сигналът е предаден за най-близкият патрул – служители на първо районно. Това стана ясно на брифинг в Бургас във връзка с фаталната гонка между полицаи и мигранти, при която двама униформени загинаха.

„Автобусът, идващ от посока Созопол, е ударил нашият атомобил. В следствие на удара за съжаление са загинали двама служители. Единият е командир на отделение от първо районно на 43 години с 18 години стаж, вторият служител е патрул в 1РПУ със 7 години стаж“, казаха още от полицията в града.

„В автобуса са се превозвали общо 47 на брой мигранти пот Сирия. Задържано е едно лице, което не е от групата мигранти, за което имаме данни, че е участвал в превоза. Издирва се още едно лице, което не е от тази група, но също е участвал във въпросният превоз и е бил в автобуса“, съобщи на брифинга директорът на ОД МВР Бургас ст. комисар Калоян Калоянов.

Въпросните две лица са сирийски граждани със статут на хуманитарни бежанци.

По казуса проговори и окръжният прокурор Георги Чинев:

„Първо искам да изкажа искрени съболезнования към близките и семейството на загиналите полицейски служители. Това, което прокуратурата е извършила към момента е следното – създадени са два екипа – един от следователи, на които е възложени извършването на разследването. Това е мотивирано с високия обществен интерес. Създаден е и екип от наблюдаващи прокурори, които следят обективната истина да бъде разкрита“, каза той.

Ангажиран е целият ресурс на областната прокуратура, добави той.

По думите му се цели максимална обективност и всестранност.

В брифинга участие взе и вътрешният министър Иван Демерджиев:

"За мен основна причина за този инцидент са недокрай прецизното изпълнение на функциите на органите на "Гранична полиция". Тези лица не е трябвало да преминават държавната граница", каза той

"Още като стъпих в длъжност стана рокада и директорът на "Гранична полиция" беше преместен като заместник с една основна цел и това беше да се справи с мигрантския поток. До края на деня очаквам господин Моллов да подаде оставката си", заяви Демерджиев.

"Директорът на „Гранична полиция“ трябва да предложи незабавно мерки как да се укрепи ситуацията по границата“, добави Демерджиев.

„Съжалявам, че събитията ни изпревариха, но още миналата седмица бяхме готови с нови мерки срещу миграцията“, заяви той.

БЛИЦ припомня, че на 10 август тогавашният директор на „Гранична полиция“ Деян Моллов е понижен в длъжност.

Той  стана заместник - директор. На негово място като директор на гранична полиция е назначена досегашната заместник-директорка Росица Димитрова.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук