След повече от седмица репетиции, два полуфинала и 53 000 теста за новия коронавирус, направени на изпълнители, екипите им и фенове, финалът на песенния конкурс на "Евровизия" започна.

Той се провежда на живо пред 3500 зрители в Ротердам и пред телевизионна публика от цял свят.

България ще бъде представена от Виктория Георгиева с песента "Growing Up is Getting Old", а нашето момиче е спрягано за фаворит.

Тя тръгва към финала по-уверена отвсякога.

"Готова съм! Нямам търпение да изляза на сцената отново и да покажа какво мога", сподели пред БНТ Виктория.

"Бих искала отново да призова всички българи в чужбина да гласуват за България, защото аз лично имам огромна нужда от вашата подкрепа", допълни певицата.

Тя сподели още, че на сцената освен снимката с баща си, ще отнесе и позитивното послание от песента "Growing up is getting old".

"Евровизия" е едно неописуемо преживяване, само бях чувала какво е, но когато го изпиташ, е съвсем различно и съм страшно благодарна, че се случва", сподели още Виктория.

Певицата излиза под номер 17 на финала, а гласуването за нея е от 00:05 до 00:50 часа българско време. По регламент българите в чужбина може да я подкрепят с до 20 есемеса или обаждания.

Макар и конкурсът да е една от стъпките към връщането на представленията на живо, не всички успяха да избегнат новия коронавирус. 

Исландската група "Дади ог Гагнамагнид" ще участват във финала със запис от репетициите, защото има заразен представител. 

Изпълнението на предишния победител Дънкан Лорънс беше отменено, след като и той даде положителен резултат на тест за новия коронавирус.

Във финала участват 26 държави. За фаворити се смятат представителите на Малта, Франция, Исландия, Италия и Швейцария.

Очаква се финалът да бъде гледан от 150 милиона телевизионни зрители от цял свят.ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!