Бургас вече има четирима нови почетни граждани, номинациите на които обаче неочаквано за всички скараха общинските съветници, пише "Флагман". Част от местните парламентаристи обаче оспориха заслугите на актрисата Мария Бакалова, която стана първата българка, номинирана за Оскар заради ролята си във филма „Борат”, както и на олимпийската медалистка на Бургас – гимнастичката Стефани Кирякова. 

Другите двама номинирани са проф. д-р Илиян Иванов и д-р Дана Проданова, които са асоциирани продуценти на късометражния филм „Дълбоко усещане“, получил номинация за Оскар.

Изненадаха приятно Мария Бакалова 

Първи взе думата юристът Иво Баев от „Демократична България”, който обяви, че званието „почетен гражданин” е абсолютно девалвирало, процедурата е формализирана, подписката за подкрепа от граждани с изискването да са адресно регистрирани в Бургас не можела да се провери, информацията в докладните не е релевантна и не сложена да се чете и обсъжда.

Иво Баев добави, че по тези докладни има пет документа, които от край до край са с един и същ текст.

Той даде и своето предложение: "Общинският съвет да упълномощи кмета сам да взема решение кой да е почетен граждани. Нека ние да не се занимаваме с глупости, тъй като се вижда, че процедурите са формализирани", призова юристът.

Веднага след него взе думата председателят на Комисията по култура в местния парламент Веселин Пренеров от ГЕРБ с емоционално изказване. 

„Уважавам мнението на адвокат Иво Баев и няма да влизам в пряк спор. Аз имам коренно различно становище. Отдавна не сме били изправени пред тази дилема по този силен начин да ни бъдат представени тези три кандидатури, които прославиха Бургас в цял свят.

Това, което направи Мария Бакалова, е огромен пробив на артист от Източна Европа. Ние сме малки и не можем да даваме оценки за това, което тя прави. Факт е, че тя е родена в Бургас и търси своята голяма мечта. Как щеше да постигне това, ако си беше останала в Бургас? Навсякъде тя казва в интервюта, че е от България и Бургас. В момента тя е поканена в една от най-големите агенции за таланти. Тя снима в момента в цяла Европа. В момента тя е най-добрият посланик на Бургас”, каза Пренеров.

Председателят на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова също заяви, че буквално я е срам от дискусията, която се води в момента.

По повод номинацията на Стефани Кирякова той също изрази несъгласие с думите на колегата си. „Последният ни олимпийски шампион бе Георги Костадинов от Мюнхен. Ансамбълът по художествена гимнастика тези дни се върна със злато и от Испания. Общинският съвет в София взе решение да ги направи почетни граждани, заедно с треньорите и президента на федерацията”, припомни Пренеров и добави, че и третата кандидатура също е на много успешни хора, прославили Бургас.

Георги Дракалиев заяви, че няма как кметът да определя почетните граждани, защото по ЗМСМА това е работа на Общинския съвет. Както се шегува един приятел, може да обявим всички бургазлии за почетни граждани и да си решим проблема, каза още той.

Манол Тодоров от ДБГ също призова колегите си да не се излагат излишно с тази докладна. Това е най-успешното ни поколение в художествена гимнастика, каза той за Стефани Кирякова.

Георги Маринчев заяви, че е имал инициатива за друга кандидатура. „Но при положение, че тази година имаме олимпийски шампион и номинирани за Оскар. Нека останалите номинации да останат за догодина”, призова Маринчев.

След тази неочаквана дискусия предвид постиженията на номинираните, Мария Бакалова, Стефани Кирякова и проф. д-р Илиян Иванов и д-р Дана Проданова станаха почетни граждани.