Рокдинозавърът Ицо Петрофф е прочут изпълнител, аранжор, автор, продуцент, както и известен гей. Медиите го обичат заради пиперливия му език и заради пълната му откровеност за тайните на гейобщностите у нас. Музикантът е плътно ангажиран с работа в новата си агенция АртРок център, беше участник и в Евровизия с групата си "Ицо и приятели", но намери малко време, за да сподели как ще прекара празника 2 февруари - популярен като ден на хомосексуалистите у нас.
- Втори февруари ли е официалният празник на гей- и лесбийската общност? Знам, че имаш нестандартно мнение и по този въпрос...

Не, не е никакъв официален празник. Втори февруари е петльовден. Но българските гейове са си го избрали за празник и с времето стана традиция на този ден хората с гей-насоченост да си честитят. А понякога и да празнуват. Но не е нито официален, нито международен, както си мислят някои.
Но аз имам програма за прекарване - както винаги.

- Ще ми разкажеш ли повече?

На втори се събираме в една дискотека, раздадохме куверти по разните организации на хора с нестандартна сексуална ориентация и всичко се изкупи -

сто куверта по 20 лв.

Ще има ди-джей от Лондон, едно момче с български произход. Музиката ще е предимно прогресив транс, прогресив хаус и психеделик транс - малко необичайна може да ти се стори.

- Този ди-джей също ли е хомосексуалист?

 Виж, той е прекрасно момче и много готин, не искам да го обсъждаме, за да не му навредим. Дали е или не, щом си в такава компания, вече не гледат с добро око на теб. Не всеки го приема леко като мен.
От организациите, които сме поканили, всеки който има някакъв талант, ще се включи в програмата. Ще има професионален и модерен балет, стриптийз и буфо на известни български и световни попизпълнители.

- Сигурно и този път си отминал чалгата...

Абе, трябва да ти призная, че напротив! Ще има буфосинхронисти, които ще имитират Ивана, Мария и Таня Боева. И не само това, но те трите приеха да бъдат консултантки на изпълнителите, които ще ги представят.

- Ивана, Мария и Таня Боева консултират травестити???

Точно така.

- Не съм чувала да ви симпатизират...

Но не си чувала и да ни мразят. Просто са склонни да ни консултират. Аз ги убедих, това е всичко. И не виждам нищо нередно в това.

- За какво ще ги консултират?

Как да се облекат, каква визия да имат (жестове, думи и т.н.), какъв стайлинг... Всичко, освен пеенето. Пеенето ще бъде на запис.

- Аз мислех, че гейовете изпитват неприязън към толкова агресивен тип женственост и едва ли биха общували с удоволствие с такива жени.

Не, не си права. Освен това травеститите са си една особена категория. Те просто обичат да се обличат, да изглеждат като жени - там им е фиксиран полът. Има и други нагласи - както съм аз - приятно ми е в момента да си говоря с теб както мъж би си говорил с жена. Което не значи, че не съм гей, нито пък значи, че не ми се е случвало да

подвикват след мен пред някоя обществена тоалетна: "Госпожо, госпожо! Дамската е от другата страна!",

но то е когато съм облечен сценично. Не е нещо, което ми доставя удоволствие. Просто понякога съм по-ексцентричен заради музикалния си имидж. А тези момчета се обличат като жени и са женствени. Особено този на Ивана - приликата им е впечатляваща.

- Кого искаш да поздравиш за празника?

Искам да поздравя всички интелектуалци с гей насоченост и да подчертая дебело, че в никакъв случай в това число не влиза Азис!

Интервю на Даниела Младенова, БЛИЦ