Кеворк Кеворкян, Лора Крумова и Милен Цветков неуморимо щракаха с пръсти на концерта на Горан Брегович. Тв звездите бяха сред отбраните фенове, които гледаха уникалните му изпълнения в казиното на хотел „Флоримонт" в Банско, пише "Монитор".
В зимния курорт Брегович представи песните от новия си албум „Алкохол". Проектът е разделен на два диска - единият „Шльокавица" (Сливова ракия) излезе броени дни преди промоцията в Банско и е посветен на концентрираната пиячка. Другият диск се нарича „Шампанско" и включва парчета за по-слаби питиета. „Това са песни, които си свирим с моя оркестър за сватби и погребения на репетиции, зад кулисите, но никога досега пред публика, сподели Горан Брегович. - Миналата година участвахме в един фестивал на духовите оркестри и реших да се представим точно с тях. Имаха голям успех, което ме окуражи да ги издам. Но като гледах записа след това, видях колко много алкохол бях изпил на сцената - а аз иначе не пия, реших, че точно така ще се казва албумът. За да може да си го слушат хората, докато си пийват и да им носи такова удоволствие, както на нас, докато ги свирим.

Авторът на култовите кючеци „Месечина" и „Калашников" разкри, че баща му, полковникът, е имал проблеми със зависимостта си от сливовата ракия. Развел се с майка му и отишъл да се лекува. Малко след това жената починала от левкемия, а таткото се върнал в родното си село и я надживял с 20 години. Направил си лозе, което давало 1000 литра вино годишно. До края на живота си той си ги изпивал сам. Именно на родителите си Горан Брегович е посветил новия си проект, а в договорите за предстоящите му концерти има клауза, според която изисква на сцената винаги да има бутилка уиски „Джак Даниелс".

Домакинът му в Банско Петър Лашов бе осигурил любимото му питие, а за двата часа на рецитала усмивката на музиканта не слезе от лицето му. С него бяха и любимите му народни певици - сестри Радкови. Горан Брегович казва още, че в последното десетилетие е писал много малко филмова музика и смята, че все по-рядко ще го прави./БЛИЦ