Лео Бианки скрил неподозиран проблем
Доза ирония има във факта, че един от най-известните ресторантьори у нас Лео Бианки, който бе част от журито на кулинарното шоу на Би Ти Ви „Мастър Шеф”, има непоносимост към някои храни. Открил я преди време след редица тестове, които пък били последвани от лечение. И всичко това, заради неправилен „режим”. Именно покрай преборването на личните си проблеми, Лео се насочил към здравословната кухня, която е ключова в концепцията на втория му ресторант в София.
„При лекарски преглед ми направиха кръвни тестове. Много бях зле с гликемията, което означаваше, че ям много мазно, много захар и сладки неща. Лекарят ми каза, че кръвта ми е много сгъстена и че от това може да се получи инфаркт или инсулт. Попитаха ме дали имам роднини с този проблем и казах, че баща ми е така. Питаха ме дали пуша и пия. Освен качването на килограми, когато ядеш неправилно, напълняваш, не спиш добре, мързелив си”, споделял е Лео за началото на своя път към здравословния начин на живот.
Тогава на кулинаря му препоръчали и тест за толерантност към храните. Само че първият път не се получил, тъй като се оказало, че не пие достатъчно вода. Всъщност тогава Лео почти не се сещал да приема от живителната течност. Пиел по една чаша на ден, от което тялото му било изключително дехидратирано: „Лекарят ми каза: „Лео, ти нямаш необходимия процент вода в тялото, което е направо опасно. Трябва да започнеш да пиеш поне два литра минерална вода на ден”. Даде ми едно лекарство. При втория преглед ми направиха и теста за поносимост към храни с един апарат, на който си натискаш пръстите и той отчита. Тогава се разбра, че съм нетолерантен към бялото брашно и белия ориз”, разказва Бианки.
Тогава Лео си обяснил, защо когато похапва ястия с тези два продукта има киселини нощем. От теста научил, че изобщо не трябва да яде и пържено. А когато консумира по-тежки манджи като червено месо, трябва да е задължително поне 4-5 часа преди сън, пише Уикенд.