Лили Иванова призова Исак Гозес, ако има достойнство и морал, да спре книгата си за нея. Ако един човек има претенции за своето достойнство, той трябва да се оттегли, каза примата на пресконференция, на която представи официалната си автобиография с редактор Мартин Карбовски.
Заглавието ще бъде “Истината за Лили Иванова”. “Единствената, няма друга”, подчерта певицата. Книгата ще излезе на 24 април – на нейния рожден ден. Евентуалният тираж ще бъде 100 000 бройки.

Няма две книги за Лили Иванова, каза редакторът на официалната автобиография на примата Мартин Карбовски. Няма война, има кражба по най-смотания балкански начин. Някой се опитва да яхне коня и да продаде приятелството си с Лили Иванова, смята той. Според него става дума за “еврейско-левичарска кражба”. “Аз и Лили Иванова ще се оженим през лятото, за да може хора като Исак Гозес да ги осиновим и да получават по законния начин от нашия труд това, което искат да получат”, каза на шега Мартин Карбовски.
Журналистът призова Исак Гозес, ако е приятел на Лили Иванова, както той твърди, да спре изданието си или поне да го пусне едновременно с официалната автобиография. Не помагайте на ментето, апелира той.

“Да беше изчакал да умра, за да не му видя резила днес”, обърна се Лили към Исак Гозес. Не мога да допусна, че един човек продава приятелството си само за жалки 12 лева, каза тя. Според нея книгата на Гозес е по-скоро справочник, а в нея има неточности. “За някои хора, с които съм работила, има недостойни неща, които не са казани от мен”, обясни тя. Лили е най-вече възмутена, че Исак Гозес не й е казал, че възнамерява да издаде книга за нея, въпреки че дни преди да го обяви публично, е взел интервю от нея. “Това е много недостойно и подло”, изтъкна тя. Примата подчерта, че авторът няма разрешение от нея. “Той няма договор с мен – разрешаване означава да имаш договор с някой”, поясни тя. Лили Иванова призна, че преди 16-17 години е имало идея Гозес да напише книга за нея, направили са няколко интервюта, но след като е прочела страниците, които е написал, се е отказала. “В случая искаше да бъде по-голям герой от героинята”, мотивира решението си певицата.
Лили Иванова обясни, че е завела иск за книгата на Исак Гозес. Претенциите ни са в сферата на защита на авторското право, казаха от издателство “Сиела”, които издават официалната биография на примата. “Искът няма фиксирана стойност”, обясни изпълнителният директор на “Сиела” Веселин Тодоров.

Мартин Карбовски разкри, че в оригиналната книга не са спестени оценки за политици и за колеги на Лили Иванова. “Всъщност тя спести неща на много хора, които въобще не го заслужаваха”, издаде той. Оригиналът дава възможност на читателите да знаят цялата истина директно от извора – детството, младостта, сестринството, браковете, личните проблеми, съпрузите и разводите, нейната голяма любов, както и творчеството й в неговата цялост. Книгата завършва с концерта на Лили в парижката зала “Олимпия”.
“Като прочетете книгата, ще видите що за човек е Лили Иванова - тя не е нито капризна, нито глезла, нито е получила всичко от небето. Аз съм работила и продължавам да работя”, изтъкна звездата. “Това, което съм преживяла в моя живот, не го пожелавам на никого”, допълни тя.  “Аз съм желязна във всяко отношение, Не очаквам някой да ми помогне. Сама жена, аз се справям. Около мен няма мъже, около мен са само моите музиканти. Справям се абсолютно сама с всичко и не се жалвам. За мен това е достойно", каза Лили Иванова.

Пресконференцията се превърна в поле за словесни престрелки между Карбовски и журналиста от Канал 3 Сашо Диков. “Карбовски, по-малко ни съветвай какво да мислим и какво да правим. Ставаш един нов Милко Балев”, каза Сашо Диков. “Тази роля отдавна е заета от теб”, контрира Карбовски.
Диков изрази съмнения, че Карбовски може да бъде некоректен и да напише втора книга и посъветва Лили Иванова: “Гарантирай си гърба”. Тя на свой ред отвърна: “Взела съм крути мерки”. "Моля ви, не се карайте заради мен", призова примата.

Тя изказа разочарование от бъдещ филм за нея, направен от Милена Будинова. Първата серия била непрофесионално и неграмотно направена. Нарекла се е моя кинобиографка. Договорът беше за документален филм, а тя се опитва да прави риалити, обясни Лили Иванова. Тя допълни, че филмът ще бъде редактиран.  /БЛИЦ