Независимата потребителска организация Consumer Reports състави антирейтинг на надеждността на новите леки коли, пише profit.bg.

За съставянето му са използвани резултати от анкетирането на 740 000 собственици на коли през 2016 г. Те са съобщавали за всякакви възниквали проблеми и появили се недостатъци във возилата.


Да, след това всички оплаквания са разрешени чрез ремонт, но остава вероятността и други собственици на същите коли да се сблъскат с проблемите.

В топ 15 влизат:

15. Chrysler 300



Собствениците на седана Chrysler 300 са установили, че изборът им на кола не е от най-удачните.

Сред проблемите присъстват: бавно сработване на охранителната система, проблеми с генератора и климатроника. Бордовият компютър не винаги се свързва с устройствата чрез Bluetooth. Не функционира добре дистанционното запалване на двигателя.

В режим автоматик скоростите се сменят хаотично.

14. Dodge Challenger



Култовото купе с две врати не се отличава с висока надеждност. Забелязани са произволно сменяне на скоростите, от мотора тече охлаждаща течност, съществува риск от дефектен генератор, бързо изгарят индикаторите на въздушните възглавници, има проблеми с круиз-контрола и т.н.

В багажника понякога влиза вода, когато навън нали.

13. Mercedes-Benz GL-Class


Собствениците на големия Mercedes-Benz GL-Class съобщават за следните проблеми: датчиците за предупреждение от сблъсък не функционират, не работи и усилвателят, излизат от строя чистачките за стъклата, дисплеят не работи стабилно и т.н.

Оплакват се още, че гласовото набиране не е достатъчно „умно“.

12. Infiniti QX60



В седемместния кросоувър не са дълготрайни датчиците на въздушната възглавница. Салонът скърца, а страничните стъкла и покривът дрънчат на пътя.

11. Ford Focus



Един от най-продаваните автомобили в Русия и Европа не се отличава с надеждност откъм механически части.

Например собственици са забелязали лошо сцепление и странен шум от двигателя. Скоростите се сменят доста грубовато. Дисплеят на бордовия компютър понякога „забавя“ и се губи звука.

10. Cadillac ATS



Собствениците му се оплакват, че сензорният екран бавно реагира. Има проблеми и със свързването на iPod и iPhone.

 

9. Nissan Pathfinder




За собствениците на това возило също има проблеми. Те се оплакват от такива с индикатора на въздушната възглавница, трансмисията и скоростната кутия.

Изображението на камерата за задно виждане не е качествено. Бързо пада акумулаторната батерия. Бързо излизат от строя нагревателите на задните седалки.

 



Пикапът предлага няколко „изненади“ – не работи дисплеят на информационно-развлекателната система и модулът на системата OnStar. Проблеми има още с климатроника, превключването на скоростите и возилото скърца.

7. Ram 2500



Грамадният пикап не може да се определи като еталон за надеждна кола. В салона бързо изгарят лампичките за осветление, бордовият компютър създава проблеми и има течове в системата на дизеловия двигател.

6. Chevrolet Suburban/GMC Yukon XL



И при този красив автомобил има проблеми. Тече от люка на тавана, двигателят вибрира, разтварят се облицовъчните панели.

Антените на GPS системата излизат извън строя. Бордовият компютър изисква пълно пренастройване.

5. Chevrolet Corvette



Това е една от най-желаните коли в САЩ. Тя обаче може да ви изнерви, защото собствениците й алармират за проблеми с екрана, климатроника, GPS-системата.

4. Jeep Cherokee



Новата 9-степенна автоматична скоростна кутия е повод за оплаквания за собствениците на возилото. Изисква се и допълнително компютърно настройване.

Понякога в новите коли има изтичане на мастило. Има проблеми със седалките, люка на покрива, вратите и т.н.

3. Cadillac Escalade



Извънградският автомобил има проблеми като – вибрация на трансмисията. Периодично не отговаря сензорният екран, не работи камерата за задно виждане и системата за предупреждение за удар.

2. Ford Fiesta



Това е един от най-ненадеждните автомобили. Има проблеми по механичната част – сцеплението трябва да се донастрои.

Често се разваля горивната помпа, а облицовката буквално ще ви скъса нервите.

1. Fiat 500L



Това возило се чупи по-често от всяко друго, което споменахме дотук. Собствениците му споменават за типични проблеми като: развалено радио, дисплей извън контрол, не работи камерата за задно виждане, бордовият компютър не разпознава гласови команди, акумулаторът бързо излиза извън строя, изгарят мигачите.