Подхвана ни ванкелова вълна и в този ред на мисли ни изскочи една от легендите ѝ, която си търси нов собственик. Критикуван и обичан, ванкеловия двигател бе причината Mazda 767B да спечели титлата през 90-та година в класа на прототипите в 24-те часа на Льо Ман. Победата е едно от нещата, с които ще се помни а другото е феноменалния атмосферен високооборотен звук на този болид, пише fakti.bg.

Миналата година видяхме този японски колос на Фестивалът на скоростта Гудууд, но тази ще го видим на аукциона Амелия Айлънд, където ще открие търга с номер 000, като очакваната сума за продажбата е между 1.8 и 2.4 милона долара. Естествено горния праг зависи изцяло от тръпката на наддаващите за сдобиване с част от автомобилната история.

След дългата и ползотворна служба в подразделението Mazdaspeed, автомобилът претърпява пълна реставрация и си връща вида от шампионската 90-та година.


Сърцето ѝ е 2.6-литров четирироторен атмосферен двигател с мощност от 600 конски сили срещу тегло от изключителните 830 килограма. С автомобила вървят и външните му панели от участието през 89-та година, както и резервни двигатели и скоростни кутии.