Случаят "Раданов" е приключен, не търсете сензации. Проверяват дали Емин е бил упоен. По-високи наказания за отвличане иска градският прокурор Николай Кокинов. Това става ясно от интервю с градският прокурор пред в. "Стандарт".
- Г-н Кокинов, станахме свидетели на доста странни случаи, и то в един ден миналата седмица - самоубийствата на експерта по делата "Белнейски" и Чората Стойчо Раданов и шефа на кабинета на Ахмед Доган - Ахмед Емин. Как ще ги коментирате?
- Разследването се наблюдава от районната прокуратура.

- Тоест нито едно от тях не е прехвърлено при вас в Софийската градска прокуратура, което би означавало съмнения и за убийство?
- Не, освен ако не се съберат доказателства, че се касае за насилствено престъпление. Да започнем с проф. Раданов. Лично разговарях с доц. Станислав Христов още когато започваше аутопсията и го предупредих, ако открие нещо нередно, веднага да се обади, за да изземем разследването. Това не се случи. След това отново се чухме и той увери, че се касае за лична драма и няма обективни дадености за насилствена смърт.

- Тоест не са открити синини?
- Не само. Прочетох, че дори той сам е купил въжето, с което се е обесил. А и невероятно е, че някой ще го изкара в 5 ч сутринта от дома му и ще го обеси пред блока му. Това е действително сериозна лична трагедия. Нямам представа защо се е получило така. Много уважавах проф. Раданов. Може би е бил поставен под натиск притиснат от медийното внимание от факта, че го съдят. Мисля, че срещу него имаше гражданскоправни дела от колегите му по случая "Белнейски". Но това са само гадания.

- При Ахмед Емин като че в тайна е забулено всичко около разследването.
- Нищо забулено в тайна няма. Обективните данни дотук не дават основание да се приеме изводът, че се касае за убийство.

- Дали е готова графологичната експертиза - на бележника, открит в джоба на Емин?
- Доколкото имам информация, да. Негов е почеркът. Следим го внимателно, дотолкова доколкото няма да дойде при нас. На този етап не можем да кажем нищо без изслушване на експертизи, които да установят дали е имало някакви вещества в кръвта му...

- Тоест дали е бил отровен?
- Да. Дали е отровен, дали е бил упоен, траекторията на изстрела, начинът, по който е държано оръжието. Тези неща могат да ги кажат експертите. Имаше прокурор на местопроизшествието. Всичко е филмирано, документирано, тепърва трябва да правим внимателен анализ.

- Ако е самоубийство, има ли нещо, което води към евентуален мотив?
- Ако се установи безпорно, че е самоубийство, трябва да се провери дали друго лице не го е склонило или подпомогнало това самоубийство.

- В момента се готвят промени в Наказателния кодекс. За кои престъпления наказанията трябва да бъдат завишени според вас?
- Увеличаването на наказанията е важен фактор за общата превенция. Не мисля, че са малки наказанията и при добро желание правоприлагащият орган може да наложи винаги достатъчно сериозно наказание. Може би трябва да се замислим за наказанията, свързани с отвличания - те да бъдат увеличени. Случаите зачестяват, а няма заловени извършители. Това оставя чувство за безнаказаност. Ако драстично се завишат наказанията в тази насока, това би действало превантивно - донякъде, разбира се.

- Отвлечен ли е бившият митничар Георги Георгиев-Пурата?
- Имаме такива данни.

- Станахме свидетели на много акции, една от последните в Дупница. Това ли е отпор срещу престъпността?
- Имаме образувано досъдебно производство, свързано с наркотични вещества и престъпна група, която се занимава с този вид вещества. Заловихме две лица. Едното е с мярка за неотклонение "задържане под стража", другото е с "домашен арест". А от материалите по това производство бяха отделени други материали срещу неизвестен извършител за пране на пари. Съответните служби пък са започнали проверки на автомобили, нарушаване на митнически разпоредби, данъчни и др.

- Братя Галеви бяха доста сериозно атакувани, барети влязоха в домовете им. Защо?
- Те не са обвинени в нищо до момента. Но МВР и ДАНС разполагаха с информация, която е следвало да бъде проверена. По време на акцията бяха открити и иззети вещи, финансово-счетоводна документация, компютри, автомобили и други. Предстои всичко да бъде анализирано от експерти и тогава ще можем да кажем повече.

- Разгласиха ли братя Галеви следствена тайна?
- Прокурор от Софийската градска прокуратура е образувал такова досъдебно производство срещу тях по чл. 360 от НК. Тепърва предстои да се уточни действително дали има разгласяване на тайна. Това производство е образувано едва в петък миналата седмица, още е рано да се дават становища. Ще бъдат разпитани лицата, които имат отношение по случая - екипа на предаването (Коритаров live - б. а.). Водещият разследването е поискал списък от лицата, които имат отношение към разгласяването на тази информация. Нищо драматично няма в това. Те ще бъдат разпитани като свидетели, а след това ще се прецени дали ще се повдига обвинение срещу конкретните лица.

- Кога да очакваме бившият вътрешен министър Румен Петков на подсъдимата скамейка?
- Разследването приключи, (показва натрупаните на бюрото папки - б. а.). Пристигна онзи ден сутринта. В законен срок ще се произнесем по същество.

- Тоест до месец?
- Да. В срока, предвиден в НПК, ще се произнесем с конкретен акт по това производство.

- Какво се случва с футболния скандал и главните герои в него - Борислав Александров и Иван Леков?
- Получих уверението на колегите, че изчакват единствено изпратената поръчка чрез ВКП до УЕФА. Искат документация, свързана с регламентите на УЕФА. След което на практика разследването ще приключи. Не искам да обещавам и предричам предварително съдбата на това производство, но сме оптимистично настроени.

- При Александър Томов как стоят нещата с разследването?
- Производството се наблюдава от двамата ми заместници и е коректно те да отговорят на този въпрос. Те ме уверяват, че разследването се извършва в необходимите срокове и по план. Вероятно се чакат експертизи, така беше разкрита банкова тайна движение по сметки, финансови потоци. Това трябва да бъде анализирано от финансови експерти.

- Какво се случва с разследването срещу хванатия с подкуп зам. областен управител Мариус Цаков?
- Това беше успешна акция на градската прокуратура съвместно със служители на ДАНС. Смятам, че имаме всички основания да приключим в двумесечния законов срок. Както виждате в началото на годината бяха задържани служителите от пътния фонд. Делото вече е в съда и мисля, че другия месец ще има и присъда. В рамките на 11 месеца успяхме да приключим досъдебното производство, смятам, че и съдебното ще приключи.

- Има ли развитие по разследването за побоя над колегата ни Огнян Стефанов?
- Прокуратурата не разкрива извършители. Нейната функция е да повдига обвинения, когато бъде открит извършителят от органите на МВР и подадат необходимите доказателства.

- Един от основните свидетели на побоя Евелин Банев-Брендо обвини прокурор, следовател №1 и бившия вътрешен министър в натиск. По думите му Румен Петков го е "притискал" да даде показания срещу Маргените. А пък Маргарита Попова и Бойко Найденов "притискали" съкилийника му Валентин Димитров да свидетелства срещу него. Как ще коментирате думите му?
- Това е толкова нелепо, че дори се затруднявам да го коментирам. Г-н Банев дори никога не е бил в полезрението ни като свидетел по делото срещу братя Маринови. Нито сме го искали, нито е бил разпитван, нито сме имали намерение да го искаме. Така че не виждам защо е решил, че трябва да бъде свидетел, и защо по такъв странен начин, по който го описва. Не виждам логика защо евентуално би ни посредничил бившият министър, за да дойде Банев да свидетелства, и не виждам за какви обстоятелства ще свидетелства.

- Официално при вас постъпвал ли е сигнал за такъв натиск?
- Не. Иначе нотариално заверената декларация от съкилийника на г-н Банев беше предоставена от неговата защита на наблюдаващия прокурор по делото срещу Банев за пране на пари. С искането този човек (Валентин Димитров) да бъде разпитан пред съдия. Наблюдаващият прокурор, преди това интервю да стане факт, на 8 октомври се е произнесъл с постановление. С него е отказал да бъде извършен такъв разпит, тъй като това е извън предмета на разследване по това производство и касае съвсем други обстоятелства. Въпросният съкилийник твърди, че както се разхождал и срещнал Бойко Найденов и Маргарита Попова, които го агитирали да казва или да не казва обстоятелства, касаещи смъртта на Запрянова (Йорданка Запрянова е майка на убития Константин Дишлиев - б. а.). Това обаче е извън предмета на производството за пране на пари и касае друго производство.

- Какво се случва с разследването на убийството на Георги Стоев? Като че ли буксува.
- Не мисля, че буксува разследването, но няма да коментирам. /БЛИЦ