Манчестър Юнайтед надви Ливърпул с 3:2 на "Олд Трафорд" в зрелищно 206-о издание на голямото дерби на английския футбол и се класира за 1/8-финалите на турнира за Купата на Англия - ФА Къп, където ще срещне Уест Хям. Само преди седмица двата гранда направиха 0:0 на "Анфийлд" за първенство. Мохамед Салах (18) изведе гостите напред, но Мейсън Грийнууд (26) и Маркъс Рашфорд (48) направиха пълен обрат. Мохамед Салах (58) изравни с втория си гол в срещата, а Бруно Фернандеш (78) донесе успеха за 20-кратните шампиони, които нямат загуба в осем поредни домакинства срещу мърсисайдци във всички надпревари.

Още в първите секунди удар на Джорджиньо Вайналдум от гостите бе блокиран от Скот Мактоминей. "Червените дяволи" отговориха в 10-ата минута с атака на Мейсън Грийнууд, който напредна на скорост отдясно, влезе в наказателното поле и шутира от малък ъгъл, но вратарят Алисон спаси. Три минути по-късно още един удар на Грийнууд премина покрай вратата на бразилския страж. 

Мърсисайдци изчакаха своя миг и поведоха в 18-ата минута, когато Вайналдум комбинира с Роберто Фирмино, а бризилецът пусна чудесен извеждащ пас за Мохамед Салах и египетският голмайстор прехвърли Дийн Хендерсън за 0:1. В 23-ата минута силен изстрел на Къртис Джоунс попадна в ръцете на Хендерсън, а минута след това Трент Александър-Арнолд шутира от пряк свободен удар пред наказателното поле над вратата. 

Манчестър Юнайтед изравни сравнително бързо в 26-ата минута, когато Погба отне от Фирмино пред наказателното поле на домакините и бе фаулиран. Съдията даде авантаж, а топката стигна до Маркъс Рашфорд, който изведе чудесно Мейсън Грийнууд и младокът навлезе в наказателното поле, след което с хубав удар прати топката в мрежата на Алисон за 1:1.  

В 35-ата минута Погба отправи удар с глава след центриране от корнер, но над вратата. Две минути след това и Мактоминей съумя да засече с глава след нов корнер, но отново не намери целта. 

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Три минути след почивката "червените дяволи" обърнаха резултата в своя полза. Кавани изпревари Тиаго Алкантара за топката и комбинира с Грийнууд, който даде извеждащ пас за Рашфорд и останалият сам срещу Алисон нападател се разписа за 2:1. В 57-ата минута Милнър беше близо до изравняване, но ударът му премина над гредата, а секунди по-късно Мохамед Салах вкара за 2:2 с хубав удар. 

Голът даде импулс на гостите и три минути след това Александър-Арнолд шутира в близкия ъгъл на Хендерсън, който обаче отрази удара. След това в игра за гостите влезе Садио Мане на мястото на Вайналдум, а за домакините пък Бруно Фернандеш и Фред смениха Дони ван де Беек и Мейсън Грийнууд.

В 67-ата минута Салах бе близо до хеттрик, след като беше изведен отдясно в наказателното поле и стреля в близкия ъгъл, но Хендерсън отрази с блестяща намеса. Четвърт час преди края на редовното време нов шут на Салах от границата на наказателното поле не затрудни стража Хендерсън. 

В 78-ата минута Фабиньо извърши нарушение срещу Кавани пред наказателното поле и бе отсъден пряк свободен удар, а Бруно Фернандеш с перфектно изпълнение се разписа за 3:2. Две минути по-късно Рашфорд опита удар от въздуха, но прати топката в ръцете на Алисон. Мърсисайдци опитаха натиск в края, но можеха да получат нов гол. В 89-ата минута Фернандеш центрира към далечната греда, а Кавани отправи удар с глава и топката се отби от лявата греда на останалия без реакция бразилски страж на гостите.

В крайна сметка Манчестър Юнайтед спечели голямото дерби и ще посрещне Уест Хям в 1/8-финалите на турнира. Ливърпул остава без успех в трети пореден мач във всички турнири, след като през седмицата загуби у дома от Бърнли с 0:1 във Висшата лига.

МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД - ЛИВЪРПУЛ 3:2
0:1 Мохамед Салах (18), 1:1 Мейсън Грийнууд (26), 2:1 Маркъс Рашфорд (48), 2:2 Мохамед Салах (58), 3:2 Бруно Фернандеш (78)

Манчестър Юнайтед: Хендерсън, Уан-Бисака, Линдельф, Магуайър, Шоу, Мактоминей, Ван де Беек, Погба, Грийнууд, Рашфорд, Кавани 
Мениджър: Оле Гунар Солскяер

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Уилямс, Фабиньо, Робъртсън, Алкантара, Вайналдум, Милнър, Джоунс, Салах, Фирмино
Мениджър: Юрген Клоп

РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ 1/16-ФИНАЛИТЕ ЗА ФА КЪП:
От 22 януари, петък
Чорли – Уулвърхемптън 0:1

От 23 януари, събота
Саутхемптън – Арсенал 1:0
Милуол – Бристол Сити 0:3
Барнзли – Норич 1:0
Суонзи – Нотингам 5:1
Уест Хям – Донкастър 4:0
Шефилд Юнайтед – Плимут 2:1
Брайтън – Блекпул 2:1
19:30 часа Челтнъм – Манчестър Сити 1:3

На 24 януари, неделя
14:00 часа Челси – Лутън 3:1
16:30 часа Фулъм – Бърнли 0:3
16:30 часа Брентфорд – Лестър 1:3
19:00 часа Манчестър Юнайтед – Ливърпул 3:2
22:00 часа Евертън – Шефилд Уензди

На 25 януари, понеделник
21:45 часа Уикъмб – Тотнъм

На 26 януари, вторник
Борнемут – Кроули

ЖРЕБИЙ ЗА 1/8-ФИНАЛИТЕ НА ФА КЪП:
Бърнли – Борнемут/Кроули
Манчестър Юнайтед – Уест Хям
Шефилд Юнайтед – Бристол Сити
Уулвърхемптън – Саутхемптън
Барнзли – Челси
Евертън/Шефилд Уензди – Уикъмб/Тотнъм
Суонзи – Манчестър Сити
Лестър – Брайтън