Ливърпул срази Манчестър Юнайтед с 2:0 на "Анфийлд" в голямото дерби на английския футбол и елитната Висша лига. Върджил ван Дайк (14) и Мохамед Салах (90+3) вкараха головете за мърсисайдци, които са на върха в класирането с преднина от 16 точки пред втория Манчестър Сити. Те са в серия от 13 шампионатни победи и не са допускали гол при последните седем от тях. Още два техни гола не бяха признати след намесата на ВАР заради нарушение в атака и засада, а веднъж Хендерсън нацели и гредата. Гостите бяха без нападателя Маркъс Рашфорд, който се контузи през седмицата. "Червените дяволи" все пак остават единствени, които този сезон са успели да вземат поне точка от Ливърпул след 1:1 на "Олд Трафорд".

През първата част домакините доминираха, а “червените дяволи” се опитваха да упражняват преса в началото, организирайки няколко атаки. При една от тях Даниел Джеймс проби отдясно и центрира ниско в наказателното поле, но Ван Дайк изчисти.

В 14-ата минута Ливърпул поведе, след като Трент Александър-Арнолд изпълни корнер, а Ван Дайк се разписа с глава. За Александър-Арнолд това бе девета асистенция във Висшата лига от началото на сезона. След това футболистите на Юрген Клоп продължиха да контролират случващото се на терена с нови положения пред вратата на Де Хеа. В 24-ата минута Роберто Фирмино прати топката във вратата и феновете на “Анфийлд” си помислиха, че мърсисайдци са удвоили преднината си, но попадението не бе зачетено след намесата на ВАР. Топката бе върната в наказателното поле на Де Хеа. Фирмино и Мане бяха в засада и футболистите на Ман Юнайтед спряха да играят. Нападателите на домакините се изтеглиха, а Ван Дайк навлезе от задна позиция и последва единоборство между холандеца и вратаря. Съдията не отсъди нарушение, Линдельоф сбърка в опита си да изчисти, а Фирмино се разписа. След преглеждането на ситуацията съдията прецени, че има нарушение на Ван Дайк срещу Де Хеа.

В 36-ата минута още един гол на „червените“ не бе признат. Алекс Окслейд-Чембърлейн изведе Вайналдум и той се разписа. Холандецът обаче бе в положение на засада и това бе потвърдено от ВАР.

Малко преди края на полувремето гостите имаха своя шанс, но първо Марсиал не намери очертанията на вратата, а след това и Андрес Перейра пропусна от изгодна позиция. Той получи пас от Уан-Бисака успоредно на голлинията и трябваше само да засече в мрежата, но не стигна до топката. В 45-ата минута Де Хеа направи блестящо спасяване с крак, след като Мане излезе сам срещу него, изведен от Мохамед Салах.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

В началото на второто полувреме мърсисайдци започнаха с високо темпо и в рамките на няколко минути имаха две чисти положения за удвояване на аванс си. Мохамед Салах пропусна невероятна възможност, като на два метра пред вратата не успя да насочи добре топката, а секунди по-късно Хендерсън уцели греда. Малко по-късно и Мане пропусна от добра позиция.

Последваха добри минути за гостите, в които те на два пъти стигна в близост до вратата на Алисон, но Фред и Марсиал не намериха целта. В 63-ата минута Садио Мане получи топката в половината на "червените дяволи" и навлезе в наказателното поле, но шутира покрай вратата.

Малко преди края Юнайтед изпълни свободен удар, но след грешка се откри възможност за контраатака за Ливърпул, при която Салах показа скоростта и центрира в наказателното поле, но нямаше кой негов съотборник да засече топката. В последните секунди от добавеното време все пак Мохамед Салах (90+3) оформи крайния резултат след асистенция на вратаря Алисон.  

Така Ливърпул събра 64 точки на върха и е на 16 пред шампиона Манчестър Сити, който пък има аванс от 3 пред Лестър. Манчестър Юнайтед е пети с 34 точки и на 5 зад четвъртия Челси.

Ливърпул - Манчестър Юнайтед 2:0
1:0 Върджил ван Дайк (14), 2:0 Мохамед Салах (90+3)

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Гомес, Ван Дайк, Робъртсън, Окслейд-Чембърлейн (66 - Лалана), Хендерсън, Вайналдум, Салах, Фирмино, Мане (83 - Фабиньо)
Мениджър: Юрген Клоп

Манчестър Юнайтед: Де Хеа, Уан-Бисака, Линдельоф, Магуайър, Уилямс (74 - Грийнууд), Шоу (87 - Диого Далот), Фред, Матич, Джеймс, Перейра (74 - Хуан Мата), Марсиал
Мениджър: Оле Гунар Солскяер

Жълти картони: Салах (Ливърпул); Де Хеа, Шоу, Матич (Ман Юнайтед)
Съдия: Крейг Паусън
Ливърпул, стадион "Анфийлд"