Светът на киното и феновете на филмите потънаха в скръб, след като вчера стана ясно, че великият британски актьор сър Шон Конър и починал на 90-годишна възраст.

Легендарният шотландец ще остане завинаги в съзнанието на почитателите на филмовото изкуство с образа си на Джеймс Бонд, но Шон Конъри има и спортно минало, което не е особено известна част от биографията му. Още по-любопитното е, че е отказал възможността да играе за Манчестър Юнайтед.

188-сантиметровият Конъри е играел като дясно крило, но на 23-годишна възраст отхвърля шанса да заиграе на „Театъра на мечтите“, за да се отдаде на големия екран.

Актьорът привлича вниманието на скаутите на по-големите клубове още като играч на аматьорския Бонириг Роуз от Единбърг (в червеното кръгче на снимката вдясно). Тогава получава предложение за тестове в професионалния Ийст Файф. Но дори и когато идва предложението на Манчестър Юнайтед, Шон Конъри поставя на първо място разума пред повика на сърцето.

Начален Бонус до 1000 лв. за онлайн казино игри от efbet

Легендарният мениджър на „червените дяволи“ Мат Бъзби забелязва качествата на актьора по време на футболен мач в Манчестър, където Конъри играе за отбора на артистите от мюзикъла, в който играе. Тогава Бъзби отправя покана към изгряващата световна филмова звезда и дори му предлага заплата от 25 паунда на седмица. Офертата обаче е отхвърлена.

„Бях шокиран от предложението. Наистина ми се искаше да приема, тъй като много обичах футбола. Осъзнах обаче, че кариерата на играчите приключва на 30-годишна възраст. По онова време аз вече бях на 23. Предпочетох да остана актьор и това се оказа едно от най-правилните решения в живота ми“, признава легендарният изпълнител на Джеймс Бонд.

Конъри участва в седем филма за очарователния британски шпионин, а през 1987 г. печели „Оскар“ за най-добра поддържаща роля за филма „Недосегаемите“.

Хората, които са запознати с любовта на Шон Конъри към родната му Шотландия се чудят какво би се случило, ако предложението не е било от Манчестър Юнайтед, а от някой от местните грандове като Селтик. През годините е имало немалко слухове за наличието на подобна покана.

„Играех за Бонириг Роуз и получих оферта за тестове от Ийст Файф. Това е цялата истина. Никога не съм получавал предложение да играя в Селтик“, уточнява Шон Конъри.
Йън ТЪКИ, в. "Сън"
Превод на Веселин Русинов, БЛИЦ СПОРТ