Манчестър Юнайтед спечели с 1:0 при визитата си на Бърнли в отложен мач от първия кръг и излезе начело във временното класиране на Висшата лига и то точно преди голямото дерби срещу шампиона Ливърпул на „Анфийлд“ в неделя от 18:30 часа българско време. Пол Погба (71) донесе успеха на "червените дяволи", които са на върха след Нова година за първи път от 2013 година, когато станаха шампиони в последния сезон на сър Алекс Фъргюсън.

Домакините започнаха по-добре, но не успяха да застрашат вратата на Де Хеа, а в 17-ата минута гостите отправиха първия си точен удар чрез Бруно Фернандеш, но право в ръцете на Ник Поуп. Три минути след това Антони Марсиал опита задна ножица, но ударът му бе блокиран.

След половин час игра се стигна до доста дискусионна ситуация. Кавани беше изведен в половината на Бърнли и повален пред наказателното поле от Роби Брейди. Главният съдия Кевин Френд показа жълт картон за извършилия нарушението, а ситуацията беше разгледана със системата ВАР за директен червен картон. В същото време съдията Кевин Френс разгледа и ситуация секунди по-рано, когато Люк Шоу направи опасен шпагат в краката на Йохан Гудмундсон, откъдето тръгна атаката. В крайна сметка реферът реши да върне нарушението и отсъди свободен удар за Бърнли и жълт картон за Шоу, а картонът за Брейди беше анулиран. 

В 36-ата минута топката попадна във вратата на домакините след удар с глава на Хари Магуайър, но попадението не беше зачетено заради нарушение на защитника срещу Ерик Питерс в борбата за високата топка. В последната минута на първата част Марсиал отправи великолепен фалцов удар пред дъгата на наказателното поле, а Поуп изби в корнер. 

Winbet - победата е емоция! (18+)

„Червените дяволи" имаха превес началото на второто полувреме, но удари на Единсон Кавани, Маркъс Рашфорд и Бруно Фернандеш не затрудника Поуп. Натискът на гостите се засилваше с всяка минута и след нов пропуск на Кавани от изгодна позиция се стигна до 71-ата минута, в която Рашфорд центрира отдясно и Пол Погба засече топката. След рикошет в крака на Лоутън топката мина между краката на вратаря и гостите поведоха.

След гола домакините се настаниха в половината на Юнайтед  и малко преди края на редовното време имаха претенции за дузпа заради игра с ръка на Магуайър, но след проверка с ВАР не бе отсъден наказателен удар. В добавеното време Джеймс Тарковски пропусна да донесе точката за Бърнли, след като не уцели топката по най-добрия начин от близка дистанция. Секунди преди края Кавани изведе Марсиал сам срещу вратаря, който отрази удара на французина.

С успеха си Манчестър Юнайтед събра 36 точки и е едноличен лидер с три аванс пред Ливърпул преди голямото дерби на Англия. Бърнли остава 16-и с 16 точки.

БЪРНЛИ - МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД 0:1
0:1 Пол Погба (71)

По-същото време Евертън победи с 2:1 при гостуването си на Уулвърхемптън в среща от 18-ия кръг. Алекс Иуоби (6) и Майкъл Кийн (77) след асистенции на Люка Дин и Андре Гомеш вкараха головете за „карамелите“, които са четвърти с 32 точки и на 4 зад Манчестър Юнайтед. Рубен Невеш (14) бе изравнил за „вълците“, останали след поражението на 14-а позиция с 22 точки.  

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА