Финландия успя да победи Сърбия с 80-77 във Вантаа в също толкова драматичен мач, колкото и този в София по-рано днес, съобщава bulgarianbasket.com. На старши треньорът на Сърбия Душан Ивкович не помогнаха и отбелязаните от Ненад Кръстич 29 точки. Тимът на западната ни съседка трябваше да си тръгне с наведени глави от терена, на който само преди седмица България помете местните финландци. Новата звезда на Виртус Болоня Петери Копонен бе най-резултатен за финландския отбор с 18 точки (3 тройки), а други четирима негови съотборници завършиха с двуцифрен точков актив. Кимо Муринен, Юка Матинен и Хано Мотола вкараха по 12, а Шон Хъф остана с 10 точки. Освен реализаторските си способности, Копонен подаде и 4 асистенции и допусна само една грешка. Легендарният сръбски наставник Ивкович използва 11 състезатели, но повечето от тях разочароваха с представянето си с изключение на Кръстич. Мачът бе много оспорван до самия край, а когато трябваше да вкарат от чисти позиции и решат срещата в своя полза, играчите на Сърбия не успяха. Така след като загуби първите си две срещи, отборът на Финландия записа първа победа и то не срещу кого и да е, ами точно срещу големия фаворит в групата – Сърбия.

В сряда предстоят последните две срещи от първото завъртане, а именно: Сърбия-България и Унгария-Финландия. Почива отборът на Италия, а веднага след това в събота започва второто завъртане, при което България гостува на Унгария.

За финалите на Евробаскет 2009 се класират първите отбори от четирите групи плюс трите най-добри втори от тях. След изиграните досега срещи България има много добра изходна позиция да атакува едно от първите две места в нашата група, но все още има много срещи да се изиграят преди да започнем със сметките за крайното класиране. Сега е важно да се трупат победи, а защо не да продължим с победната серия още в сряда, когато на този млад отбор с този наистина голям специалист предстои най-големия тест досега в тези квалификации. /БЛИЦ