Испания спечели за втори път в своята история световната титла по баскетбол за мъже. На финала в Пекин "Ла Фурия" победи с 95:75 "гаучусите" и триумфира в планетарната надпревара. 

Баскетболистите на Серджо Скариоло изиграха финалната среща в Пекин по перфектен начин, изпълнявайки възможно най-добре тактическия план на италианския си селекционер и напълно заслужено прозвището “световен шампион” отново ще бъде за иберийската държава - 13 години след историческия първи успех на Мондиал 2006 в Япония. 

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Испания тръгна много силно в този финален двубой и отбеляза 7 безответни точки. Европейците продължиха да действат по-активно и да трупат преднина - 12:2, 14:8. В този момент с две тройки на Брусино Аржентина се пробуди и се доближи само на точка. Рибас обаче се включи перфектно от пейката с пет бързи точки за 19:13, след което "Ла Роха" пак се откъсна и първата четвърт завърши при резултат 23:14. Испания наниза 5 поредни точки за преднина от 28:14 през втората четвъртина. Фернандес показа отлична стрелба от тройката и увеличи преднината на тима си, но Аржентина отговори мълниеносно със своя поредица, която бе от 7 точки - 31:21. 

Испания водеше с 43:31 след едно полувреме в мача за титлата. 

В третата част испанците показа, че в този мач няма да позволят да има изненада и няма да изпуснат световната купа. "Ла фурия" дръпна с цели 22 точки в един момент и се задържа около тази разлика преди началото на последната част - 66:47. 

Аржентина опита финален щурм, като в средата на тази последна четвърт разликата бе намалена до 12 точки. Испанците обаче отново се вдигнаха и увеличиха аванса си до 17. "Гаучусите" се предадоха и доиграха мач с усещане, че няма как да обърнат развоя. Испанците пък се забавляваха и натрупаха аванс от 22 точки, за да се стигне до крайното 95:75.

Водещ реализатор за новия световен шампион бе Рики Рубио с 20 точки. Серхио Йуй се отличи с 15 точки, а Марк Гасол бе на изключително ниво с 14 точки, 7 борби и 7 асистенции. 

Габриел Дек бе №1 по точки за Аржентина с 24, Николас Лапровитола приключи със 17, а Факундо Кампацо с 11 и 8 асистенции.