Трикратният шампион на Европа с Макаби Тел Авив и селекционер на националния ни тим по баскетбол Пини Гершон не можеше да си намери място от щастие след третата поредна победа на България под негово ръководство. Нашите победиха Италия в инфарктен мач с 81:80 в зала "Универсиада".
- Г-н Гершон, коментарът ви след края на европейската квалификация?

- Добър вечер на всички! Благодаря за поздравленията! Тази победа обаче е за вас - всички българи, които подкрепяхте отбора в този толкова тежък двубой. Мечтата ни продължава! Постигнахме нещо голямо, за което искам да благодаря на момчетата!

- Кои от играчите бихте отличили?

- Всички играха на ниво. Иначе нямаше да спечелим, защото баскетболът е колективен спорт. Преди мача беше написано, че трябва да победим, а историята показва, че последната победа на България над Италия е от преди 40 години. Това е доста дълъг период, но важното е, че ние успяхме.

- Каква беше обстановката преди мача?

- Не крия, че имаше напрежение. И то голямо, но това е напълно нормално и естествено, защото срещу нас застана един силен съперник. Опитах се да намаля напрежението сред играчите, но не беше лесно, защото те всички искаха много успеха, защото става въпрос за Италия.  В крайна сметка успяхме и записахме историческа победа.

- Как оценявате играта ни като цяло?

- Можем още, уверявам ви! Мисля, че играхме с 30% под възможностите си. Освен добрите играчи на терена, италианците имат и много добър треньор, който ни принуди да играем далеч от нашата система, а това не е нещо, което доста отбори могат да направят. Те изолираха Джабер от играта, а ние направихме няколко грешки. В последните три седмици живеем в една мечта. Сега мечтата продължава. Тези три победи държат мечтата ни жива, но не забравяйте, че следват две много тежки гостувания. Победата обаче си е победа, дори и с една точка.

- Оттук насетне...

- Ами няма да е лесно, ама никак!   Вярвайте ми обаче, че в момента не се интересувам какво е класирането в групата. Може да прозвучи тривиално, но ние ще играем мач за мач. По този начин няма да се обременяваме психически, а ще действаме по-разкрепостено. Да, шансовете ни за класиране на европейското първенство вече са реални, но нека не избързваме, нека не правим прогнози и не политаме в облаците, защото това ще ни изиграе лоша шега/БЛИЦ.