След победата на Италия над Финландия със 69-62 и Сърбия над Унгария с 89-61 става ясно, че Финландия и Унгария са аут и нямат шанс за класиране, съобщава bulgarianbasket.com. Само три отбора – Сърбия, Италия и България може да попаднат на първите две места, първото от които дава директна виза за Евробаскет 2009, а второто шанс за борба с другите втори места в останалите три групи. Сърбия със сигурност ще бъде между тези първи две места, а Италия и България водят битка за второто място. Все още обаче на сърбите им трябва още една победа, за да са сигурни в класирането си за европейското първенство.
Италия може да се класира само при условие, че България загуби и двата си оставащи мача до края. Тогава „адзурите” ще завършат на второ място и ще мерят актива си спрямо останалите втори места в другите групи. Техният шанс обаче да се измъкнат срещу другите втори отбори е много минимален, почти нулев, тъй като имат отрицателна кошова разлика.
Вариантите за България в оставащите две срещи (гости на Италия в сряда и домакини на Сърбия в събота) за класиране на Евробаскет 2009 са следните:
1. Две победи ни класират на 100 % и не сме зависими от другите групи.
2. Ако загубим от Италия, трябва да победим Сърбия и ще сме втори. Но трябва да разчитаме в другите групи да има втори отбор с 3-3 и по-лоша кошова разлика.
3. Съществува вариант и с две загуби да станем втори, но:
- трябва да паднем с 1 точка в Италия и ще имаме по-добра кошова разлика от тях (ние сме +42, те са -17)
- или ако паднем с повече от 1 точка в Италия да се надяваме Финландия трябва да победи и в двете си срещи до края, за да стане тройна въртележка между България, Финландия и Италия и ние да имаме най-добър коефициент от мачовете помежду ни. И в тази ситуация пак разчитаме да има отбор от другите групи с актив 3-3 и по-лоша кошова разлика. /БЛИЦ