ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Некадърникът Росен Барчовски и троянският кон Алекс Симеонов подариха Kупата на Левски! "Сините" спечелиха на финала в "Арена София" с 86:81 (20:27; 24:15; 24:14; 18:25).

Абсолютният некадърник Барчовски провали ЦСКА с безумната си тактика във финала. "Стратегът" е в основата на загубата на "червените", които разполагат с по-добър отбор откъм класа и възможности.

200 лв. Начален Бонус Спорт от efbet!

"Армейците" обаче не случиха на наставник, който се подигра с любовта на верните фенове на ЦСКА, които изпълниха до краен предел зала "Арена София".

Некадърният Барчовски търпя почти през целия мач слабата и безидейна игра на Алекс Симеонов, но въпреки това почти не го сменяше. За съжаление Симеонов, който дълги години игра в Левски, влезе в ролята на троянски кон, и то във финалния мач, който привържениците на ЦСКА чакаха като реванш цели 30 години.

Симеонов грешеше не само в нападение, но и в защита, но вместо да демонстрира хъс и спортна злоба, за да оправдае пропуските, на няколко пъти физиономията му се разтягаше в идиотска усмивка. Това вбеси част от армейската публика, която стана неволна жертва на тандема Барчовски-Симеонов. Въпросната двойка подари Купата на Левски, който избра по-хитра тактика и въпреки скромния си състав успя да спечели решителния мач най-вече със сърце и душа.

Ако шефовете на баскетболния ЦСКА искат отборът да просперира и да вдигат трофеи, то незабавно трябва да уволни Барчовски и да покаже вратата на любимеца му Симеонов.

В противен случай феновете на "червените" ще продължават да страдат и да се молят на неволята. Благодетелите на ЦСКА могат да уцелят джакпота, като изхвърлят престарелия плондир Барчовски и го заменят с млад и способен треньор, който да импонира на енергията на "червена" България, и който във всеки мач ще търси победата. 

"Сините" започнаха по-добре, като взеха преднина от четири точки на старта, а след това стигнаха до 8:5. След това обаче "червените" успяха да обърнат и дори за кратко имаха преднина от 10 точки, преди първата четвърт да завърши при 27:20 в полза на ЦСКА. 

През втората четвърт "сините" заиграха много по-добре и изравниха при 31:31. "Армейците" дръпнаха с 39:33, но Левски се оттегли с два точки аванс на почивката при 44:42 след чудесни изяви на Марио Боянов, който реализира две тройки.

Силните изяви на Левски продължиха и след почивката, като разликата стигна до 12 точки при 63:51 и след тройки на Мартин Сотиров и Марио Боянов бе запазена да самия ѝ край - 68:56 преди последната четвърт.

Левски поведе дори с 13 точки по време на четвъртата четвърт, но в последните минути ЦСКА успя да се върне в срещата и намали дори на 4 точки изоставането си. Все пак Левски удържа преднината си в един много драматичен финал и вдигна трофея за 15-и път в историята.

Най-резултатен за "сините" бе Алън Арнет с 22 точки, а на сметката си той добави 3 борби и 2 асистенции. Също силен мач направи Серхий Павлов, който завърши с 14 точки, 5 борби и 2 асистенции. 

Най-резултатен пък за ЦСКА бе Брендън Йънг с 22 точки, 3 борби и 2 асистенции на сметката си.

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ (20:27)

Левски започна по-добре срещата и взе ранна преднина от 4:0 след неуспешно нападение на "червените" и два точни изстрела на Алън Арнет от наказателната линия. Мартин Сотиров намали изоставането на ЦСКА с тройка малко преди да изминат три минути от първата четвърт - 8:5. Голямата звезда на ЦСКА Таменанг Чо намали на една точка пасив, правейки резултата 9:10 със страхотна забивка 

С малко повече от три минути оставащи в първата част ЦСКА взе лидерството в срещата с 11:10. Брендън Йънг успя да стреля през играч на "сините" и да отбележи две точки, а в същото време спечели и един наказателен удар, което му даде шанс да добави още два пункта към актива на "червените" и да направи резултата 21:15. Дамян Минков бе точен от тройката, за да даде преднина от 9 точки на ЦСКА - 24:15.

Десет точки преднина! ЦСКА поведе с 27:17 след още една добра атака от Дамян Минков. Първата четвърт завърши при резултат 27:20 в полза на "червените".

ВТОРА ЧЕТВЪРТ (24:15)

Защитата на Левски така и не успя да спре Таменанг Чо, който още на старта на втората част реализира 10-ата си точка в мача, за да възстанови двуцифрената дистанция при 21:31. "Сините" обаче бързо намериха своя лидер Алън Арнет, който скъси пасива на своите до шест при 25:31. Левски бързо намали след добра серия и дори изравни до 31:31.

ЦСКА отвърна с добри нападения на Зейн Ноулс, който направи преднината на "червените" шест точки - 39:33. Левски отново се върна в резултата, а тройка на Марио Боянов възстанови равенството при 41:41, минута преди края на втората част. Таменанг Чо вкара един от двата си наказателни удара и отново даде точка аванс на ЦСКА, но десет секунди преди края Марио Боянов реализира тройка за 44:42 в полза на "сините".

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ (24:14)

След почивката Лъчезар Димитров изпревари Брендън Йънг и получи под коша, след което отбеляза за 46:42. Димитров отново се възползва от грешка на ЦСКА и добави още две точки към актива си, а "сините" дори се откъснаха на 9 точки след тройка на Мартин Сотиров за 51:42. Брендън Йънг намали изоставането на шест точки след два успешни наказателни удара. Левски обаче направи две поредни успешни нападения и взе преднина от 10 точки - 55:45, шест минути преди края на третата четвърт.

Марио Боянов се отличи с третата си тройка в срещата и даде преднина от 60:48. След това и ЦСКА отговори с тройка, но Левски взе преднина от 12 точки - 63:51. Брендън Йънг обаче не остана по назад и също се разписа за тройка - 63:54. Арнет стигна до 16 точки с първата си тройка и запази преднината на Левски - 68:56 в края на третата част.

ЧЕТВЪРТА ЧАСТ (18:25)

Мартин Сотиров завърши нападение на ЦСКА с добавка, а след това Алън Арнет отново вкара тройка и така стигна до 19 точки в срещата, докато Левски поведе със 71:58. Пет минути и половина преди края на финала Лъчезар Димитров също бе точен от тройката и върна преднината на "сините" от 13 точки, след като тя бе паднала до 9.

"Червените" се опитваха да намалят изоставането си постепенно, но с два фала на Димитров дистанцията отново се покачи до двуцифрените измерения при 79:68. Последва нова тройка на Зекович, който възстанови надеждите на "червените" фенове - 79:71 с оставащи 2:24 минути на таблото. Две минути преди края на срещата ЦСКА намали изоставането си на 5 точки - 75:80. Алекс Симеонов получи шанс да изпълни два наказателни удара и го направи успешно, сваляйки преднината на Левски едва на 4 точки, а до края оставаше повече от минута. ЦСКА обаче не успя да съкрати повече изоставането си, а Чо дори извърши неспортсменско нарушение 20 секунди преди края и гарантира трофея за Левски с крайното 86:81.

ЛЕВСКИ - ЦСКА 86:81 (20:27; 24:15; 24:14; 18:25)

Титулярните петици: 

ЛЕВСКИ: Лъчезар Димитров, Алън Арнет, Златин Георгиев, Серхий Павлов, Джон Флорвиъс 

ЦСКА: Брандън Йънг, Мартин Сотиров, Таменанг Чо, Алекс Симеонов, Зейн Ноулс