Петко Петков беше наистина легенда на Берое  и българския футбол. Великият нападател, който ни напусна на 73 години, има паметни мачове. Не само на българската, но и на международната сцена.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Най-фамозните му изяви са в двата мача срещу Аустрия (Виена) от турнира за Купата на УЕФА през септември 1972 година. Берое дебютира в евротурнирите и прави на пух и прах именития си съперник. 7:0 в Стара Загора и 3:1 във Виена – общ резултат 10:1! Няма друг такъв мач на наш отбор в Европа, който по толкова категоричен начин да се справи в толкова именит съперник.
А Петко блести като ярка звезда на терена и в двете срещи. Първо забива цели пет гола у дома, а после и още два на реванша. 5 от Петко първия път и още два втория – общо 7! Феноменално, нали?

Аустрия (Виена) е с шестима национали в състава начело с легендарния Херберт Прохазка, който не играе в Стара Загора, но е на линия за ответната среща. Треньор на тима е известният Карой Шот.
На 13 септември 1972 г. италианският арбитър Паоло Тезели извежда двата отбора във врящия котел под “Аязмото”.

В 12-ата минута публиката е в екстаз! Петков излъгва цялата отбрана на Аустрия и прави безпомощен Менцел -–1:0!

До края на полувремето резултатът набъбва на 4:0 след още два гола на Петко и един на Георги Белчев.

След почивката австрийците търсят поне едно попадение, за да си направят задачата по-лека на реванша. Беройци обаче са железни в отбрана и не допускат гол. Нещо повече – между 81-ата и 89-ата минута след два нови поразяващи удара на Петков и един на Евгени Янчовски се стига до крайното 7:0.

На 27 септември беройци излизат на стадион “Пратер” във Виена, за да покажат още веднъж, че са по-добрият състав. В тима на българите има само една промяна - вратарят Петко Олимпиев отстъпва мястото си на Тодор Кръстев.

Още в 3-ата минута вездесъщият Петко Петков поразява целта. Домакините изравняват, но след това Петко забива второто си попадение в двубоя и общо седмо във вратата на Аустрия. След почивката Белчев също се разписва и се стига до нова победа на старозагорци.

Австрийците са толкова впечатлени от играта на Петко Петков, че веднага го поискват в отбора си, без да пестят пари за това. Спортните ръководители обаче не разрешават в онези години български футболист да ходи на запад. Девет години по-късно обаче Аустрия (Виена) отново идва за Петков и тогава успява да го вземе в състава си.

Петко блести и на австрийска земя – става шампион и печели купата на страната. БЛИЦ СПОРТ

13 септември 1972
Купа на УЕФА, 1/32-финал
БЕРОЕ - АУСТРИЯ 7:0
1:0 Петков (12), 2:0 Белчев (25), 6:0 Петков (29-д), (45), (81), (87), 7:0 Янчовски (89)
БЕРОЕ: Олимпиев, Кордов, Тодоров, Тасев, Ст.Иванов, Желев, Киров, Янчовски, П. Петков, Д.Димитров, Г.Белчев
АУСТРИЯ (Виена): Менцел, Сара, Кригер, Вебер, Нанделщедт, Зомер, Вагнер, Диксбахер, Кьогелсберг, Шварц (Вегел), Келмер (Галаутц)
Ст. "Берое" – 25 000 зрители

27 септември 1972, реванш
АУСТРИЯ - БЕРОЕ 1:3
0:1 Петков (3), 1:1 Галаутс (11), 1:2 Петков (37), 1:3 Белчев (72)
АУСТРИЯ (Виена): Ходшар, Сара, Кригер (Менделщедт), Зомер, Вайтер, Даксбахер, Прохазка, Беденкович, Галаутц, Кьогелсбергер, Вагнер
БЕРОЕ: Кръстев, Кордов, Тодоров, Тасев, Ст. Иванов, Желев, Киров, Янчовски, П. Петков, Д. Димитров, Г. Белчев
Виена, ст. "Аустрия" - 11 354 зрители