Президентът на БФС Борислав Михайлов бе гост в сутрешното студио на bTV. Ето какво каза настоящият бос на футболната ни централа и почти сигурен нов президент, след като се очаква Конгресът на 30 януари да бъде протоколен.

 

-Г-н Михайлов, не се ли чувствате неудобно да сте единственият кандидат за президент на БФС?

-Преди това имаше доста кандидати по медиите. Направих го този конгрес 10 месеца по-рано, поради проблема със съдийството, с ЦСКА, нескрито недоволство от някои клубове. Исках да дам възможност на всички да изберат свое ръководство. Може би ще бъде неудобно да бъда единствен кандидат. Но не мога да си намирам и избирам опоненти. Днес ще има комисия, която ще реши делегатите на конгреса и кандидатите за президенти - дали са редовни или не.


-Вярно ли е, че ЦСКА и Ботев застават зад Дражев?


-Вие знаете, кои три отбора са издигнали моята кандидатура. Евентуалните нови собственици на ЦСКА “Титан АС” обявиха подкрепа за мен. Аз съм играл за Ботев, така че не знам дали са против мен.


-Свърза ли се някои от Ботев с вас, да каже каква е тяхната позиция за Конгреса?


-Не искам да знам позицията им. Искам да има яснота за позицията на Христолов за бъдещето на Ботев, да има нормално ръководство.


-2008 година бе тежка за футбола ни. Имаше обвинения срещу Боре Александров и Иван Леков. Как ще коментирате ?


-Нека съдът да свърши своята работа. Надявам се те да не са виновни. Но така или иначе, ако има някакви проблеми, затова е прокуратурата.


-Имаше обвинения за поръчково съдийство, че някои отбори са имали лоби, вярно ли е?


-Оказвам пълно съдействие на прокуратурата, тя има доказателствата, а след това съдът ще се произнесе


-Имало ли е левскарско лоби в БФС?


-Никога не е имало такова нещо. С тези приказки се започна от първия ден. Видът на сегашния изпълком явно дразнеше някои хора.


-ЦСКА е Сашо Томов, а той продължава да твърди, че тук, в България е бил отнет лицензът им, а не в УЕФА?

-По документи наистина е отнет в България. Лицензът на ЦСКА е отнет абсолютно законно от две комисии към БФС, които работят по документи на УЕФА и са платени от УЕФА. След това при моите опити да увеличим срока, да дадем шанс на ЦСКА да изпълни задълженията си, УЕФА отказа и съответно левскарското лоби спаси ЦСКА да играе в “А” група.

-Вярно ли е, че определени партии имат влияние върху БФС?


-Дори и сега при тези 440 клуба няма такова влияние. БФС се самофинансира, няма никаква намеса от държавата, така че не зависим от никакви партии и политически сили. Но ако останем на власт, ще преговаряме с държавата, да помага поне за развитието на детско-юношеския футбол.


-Колко гласа ще съберете на Конгреса. Има ли опозиция срещу вас?


-Няма такава опозиция. Ние знаем хората от какво са недоволни и ще се опитаме да го направим. Трябва да събера 50 процента плюс един глас, това прави 202-203 гласа.


-Кои си отиват и кои ще дойдат на власт, ще има ли промени в Изпълкома и комисиите?


-Ще има промени със сигурност, но все още не мога да ги кажа всички.


-Имаше анонси, че ще влязат по-богати хора в Изпълкома?


-Да, това може да стане.


-Имаше вариант и Васил Божков да се изправи срещу вас.


-С него се чухме. Накараха човека без да иска да се занимава с футбол. После трябваше да прави опровержение.

 

В този момент по телефона се включи и Христо Стоичков.

 

-Г-н Стоичков, ще подкрепите ли Борислав Михайлов на Конгреса?


-Ние винаги сме били заедно. Ще бъда на Конгреса, винаги съм бил с Боби независимо, че при нас годините са били и хубави, и тежки. Приятелството остава преди всичко и аз винаги ще помагам на Боби, както той винаги ми е помагал. Вярвам, че футболът ще се оправи. Дано да няма корупция. Аз може би съм първият, който преди 10 години каза, че има ли корупция, няма да вървим напред. Боби като личност и като качества се надявам да не допусне това да стане. Всеки, който иска да помогне, ще помогне. Аз ще съм първият, който ще го направи.


-Вашето мнение за арестите на Иван Леков и Боре Александров.

-Всеки си плаща за гяволука. Не мога да съдя нито Иван Леков, нито Боре Александров, а и нямаме право. Не съм човекът, който да дава мнение. Моето задължение е съвсем друго. Опитахме се с Боби да направим нещо, докато бях селекционер, но когато няма материал, е трудно да се работи. Няма детско-юношески футбол, чакаме на 2-3 футболисти да играем. Независимо кой ще бъде треньор, кой ще бъде президент, ако не тръгне детско-юношеският футбол, спортът няма да върви напред.

Боби не е самотен, аз съм му казвал, че той има само един конкурент и това е той. Той си знае най-добре какъв път е извървял аз му имам доверие и винаги ще му дам втори шанс. На мен не ми дадоха втори шанс. Има сили да продължи и да изведе българския футбол.

 

-Г-н Михайлов, имате ли избран национален селекционер?


-Имаме два варианти, но най-вероятно ще бъде българин. И двата варианти са българи.


-Много пари ли искат чужденците?


-Те искат възнаграждения, които получават в Европа, но ние все още не сме стигнали това ниво. А и нямаме никаква подкрепа от държавата. В моментното състояние в групата, след три мача, нямаме кой знае какви шансове да се класираме, така че няма защо да се рискува с чужденец. Няма защо да се дава огромна заплата за една година на чужд селекционер.


-Кои чужди треньори бяха вариант за селекционер на България?


-Клаус Топмьолер и Грант, говорих и с двамата доста пъти. Срещах се два пъти. Грант е хубав човек, но не станаха работите./БЛИЦ