ДПС иска да купи Левски чрез кръга около Ирена Кръстева, синът й Делян Пеевски и Корпоративна търговска банка. Групата, която вече е собственик на пет вестника и два тв-канала, е отправила оферта към Тодор Батков за закупуване на футболния клуб и вестник "Стандарт", информира вестник "7 дни спорт". За интереса към Левски БЛИЦ първи писа още на 30 декември. Към адвокат Тодор Батков е отправено конкретно предложение и от групировката очакват той да размисли.

Причината вероятно е, че Батков вече обяви, че търси някой да сподели с него тежестта да издържа Левски. Самият той призна наскоро за финансови проблеми на футболния клуб и съкращения на бюджета, а на общото събрание на акционерите в края на декември за пръв път беше отчетена годишна загуба от 300 000 лв.

Батков, който в края на миналата година продаде на същите хора акциите на "Стандарт Нюз" в ИПК "Родина", в момента трябвало да обмисля офертата. Вчера той отрече, че ще продава вестника, за Левски беше по-отворен към евентуално чуждо участие. “Не бих отказал и бих приел допълнителен спонсор за Левски. Готов съм да предоставя и част от акциите на клуба. За момента няма интерес”, каза Тодор Батков. Батков съобщи още, че "М-Тел" настоява за редукция на спонсорския договор. Клубът получаваше по 1.5 млн. лв. на година, а контрактът изтича през лятото. Батков се надява за продължение от поне още една година.

Кръстева, която оглавява Нова българска медийна група, доскоро водеше преговори да купи Ботев, но след като сделката с Димитър Христолов се разсъхна, сега се е прицелила в Левски. Още повече че двамата с Тодор Батков вече си партнираха успешно като съдружници в ИПК "Родина".

А миналата година Кръстева изкупи дела на "Стандарт" в Издателско-полиграфическия комплекс. Новината беше пазена в тайна и едва наскоро Батков между другото вметна в едно интервю по спортни теми, че е продал акциите си в комбината. Така ИПК "Родина" в момента се владее изцяло от Ирена Кръстева, тя дори вече е и изпълнителен директор на комбината. Кредитор там е Корпоративна търговска банка, а топлата връзка с шефа Цветан Василев не е тайна.

За Василев се твърди, че е близък до Движението за права и свободи, макар че самият той отрича. Наскоро обаче в интервю по телевизията столичният кмет Бойко Борисов обвини в принадлежност към ДПС именно този кръг около Кръстева, Василев и съвместната им фирма "Си Ди Дивелопмънтс", която в момента вече държи ИПК "Родина". Делян Пеевски, синът на Ирена Кръстева, е зам.-министър на Емел Етем в Министерството на бедствията и авариите. Същият този кръг беше замесен под една или друга форма и в процедурата по скандалното приватизиране на зала "Универсиада", продължила близо пет години.

Кой стои зад всичко това? В политическите среди се разпространява версията, че хората на Доган всъщност проправят път в България на известен холдинг от Турция. Холдингът притежава част от най-важните медии в Турция - вестници, списания и тв-канали. /БЛИЦ