В Шумен се проведе второ по ред съвещание на футболни клубове от Североизточна България. Главният организатор, кметът на Каварна Цонко Цонев, формулира четири основни искания към ръководството на БФС преди конгреса.

Първо, създаване на 4 или 6 национални центъра за подготовка на треньори за детско-юношески футбол, като разходите поеме БФС. Второ, изработване на трансферен правилник, който да защитава малките клубове, когато им вземат футболисти с цел да им се заплащат добри суми. Трето, кризисна програма на БФС с оглед на сегашното плачевно финансово състояние на малките футболни клубове. Четвърто, областните и зоналните председатели на БФС да бъдат избирани от клубовете по места, а не да се назначават от "Карниградска".

На събранието дойде и кандидатът за президент на БФС Ивайло Дражев, информира Sport1.bg. Той изложи платформата си, но не получи изричната подкрепа на присъстващите за кандидатурата му на конгреса.

"Всеки на конгреса ще глусава по съвест. Ние ще продължим и след него да се събираме в този формат, а дай Боже и да го разширим. Сега предупреждаваме за тежката ситуация. Ако ръководството на БФС е умно, ще вземат мерки, защото иначе ще има вълна от фалити", коментира кметът на Каварна и президент на Калиакра Цонко Цонев.

Ивайло Дражев заяви, че очаква само наказателния вот срещу сегашните шефове на БФС да бъде 150 гласа в негова полза. "Аз съм редовен кандидат за президент на БФС. Не съм се отказвал", заяви пред съвещанието в Шумен кандидатът за президент на БФС Ивайло Дражев.

Той изложи и платформата си:

- 70% от Изпълкома ще бъдат представители на малките клубове от "Б" и "В" група

- До 4 месеца промени в Закона за спорта с цел отдаване за 50 години безвъзмездно на клубовете на спортната база

- БФС да поеме всички разноски за детско-юношеския футбол

- "А" и "Б" групите да бъдат от 20 отбора, а "В" групите да са полупрофесионални още от лятото

- Строеж на 50 игрища, финансирани от БФС

- Промени във всички комисии на БФС и изместване на централата от "Карниградска" на Националния стадион "Васил Левски"

- Защита на малките клубове при трансфери на техните футболисти