По-старите фенове на ЦСКА няма как да не помнят Евгени Горанов. Известният в миналото банкер беше дясната ръка на Илия Павлов по време на властването на „Мултигруп” в Борисовата градина. В този период (от лятото на 1994 до лятото на 1999-а) „червените” записаха много положителни и отрицателни резултати. През 1997 година ЦСКА постигна дубъл, печелейки и титлата, и купата на страната. Нещо, което на „Армията” не се случвало в един сезон до днес – вече близо 22 лета.

БЛИЦ потърси Евгени Горанов, в което да се върнем назад във времето и да разкаже за въпросните години, когато беше вицепрезидент на „червения” клуб.

В разговора ни той разкри смразяващи неща, свързани с двете най-големи загуби в историята на ЦСКА – 1:7 от Левски през есента на 1994 година и 0:8 от Литекс четири години по-късно.

„Истината е много болезнена. Аз я пазя толкова много време в себе си, но понеже е минало доста време, ще ви закрия някои факти.

1:7 от Левски беше много ужасяваща загуба. Ние тъкмо бяхме взели властта в ЦСКА. Бяха минали около три месеца от влизането на „Мултигруп” в клуба.

До нас преди мача достигна информация, че „сините” са пробили няколко наши футболисти. Разбира се, изобщо не вярвах на това. Предполагах, че е поредният слух, появил се на хоризонта. Но след резила започнахме разследване, което установи, че петима от отбора са ни продали. Знам имената им, но няма да ги разкрия. Но вие може да се досетите, защото през следващия сезон тези играчи бяха разкарани от ЦСКА.

Знам, че тези мои думи ще предизвикат много полемики и коментари. И че тогавашните шефове на Левски ще подскочат като ужилени, но така беше...”, категоричен е Евгени Горанов пред БЛИЦ, който коментира и другата срамна загуба – 0:8 от Литекс на 29 ноември 1998 година.

„Категоричен съм, че в този мач нямаше хванати наши футболисти. Причината беше друга. Тогава имаше забавяне на заплати и премии в нашия клуб. Част от играчите протестираха, не искаха да тренират. И изобщо не се напрягаха във въпросната среща. Логичното се случи – ЦСКА записа най-голямата загуба в историята си. Сега веднага някои ще кажат: „Да де, не са получавали заплати, в Ловеч са надушили това и са им обещали пари, за да легнат!”.

Няма обаче такова нещо. Просто на част от футболистите не им се играеше. Хвърлиха се само в евротурнирите, където същата есен на 1998 година ЦСКА се представи на високо ниво, елиминирайки последователно Белшина, Молде и Сервет и игра достойно при отпадането от Атлетико Мадрид. За европейските победи премии имаше, но заплатите бяха забавени с два месеца, както и премиите за първенство”, завърши Горанов.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ
Какво още разкри той пред БЛИЦ – очаквайте малко по-късно днес!