Пандемията COVID-19 нанесе тежки поражения не само върху икономиката, но и върху футбола. По този повод потърсихме за коментар Атанас Фурнаджиев.

Ето как вицепрезидентът на БФС отговори на въпросите на управителя на БЛИЦ Ивайло Крачунов.

- Г-н Фурнаджиев, след минути БФС започва среща с Професионалната футболна лига и Аматьорската футболна лига. Какви решения ще вземете?
- На срещата ще бъде дискутиран форматът на първенството. Ще се обсъжда как и по какъв начин би могло да завърши първенството предвид удължаване на извънредното положение заради COVID-19 до 13 май. Ще се опитаме съвместно да намерим най-доброто решени за това как да бъдат изиграни максимално много мачове.

- Какво е най-доброто решение според Вас?
- Според мен най-доброто решение ще зависи от това кога ще бъде прекратено извънредното положение и кога ще бъде овладяна ситуацията с коронавируса.

На първо място е здравето на хората. Ние трябва да бъдем сигурни, че играчите, които излизат на терена са здрави и да не допуснем разпространение на заразата. След справянето с пандемията ще можем да говорим конкретно за това какво би се случило.

Желанието както на УЕФА, така и на БФС е да бъдат изиграни максимален брой мачове. Аз винаги съм казвал, че най-лошият сценарии е да се доиграят само двата кръга до края на първенството, полуфиналите и финалът за Купата на България.

efbet - 1000 лв. Нов Онлайн Казино Бонус

- Как гледате на решението на Лудогорец, ЦСКА и Левски да намалят заплатите на футболистите си с 30% предвид тежката финансова ситуация породена от коронавируса?
- Нормално е. Всеки страда в момента, както спортът, така и бизнесът. 

Всички институции прибягват до тази мярка. Както виждате и Народното събрание взе решение да замрази заплатите на депутатите към декември 2019 г. Всеки търси вариант да се спази от кризата.

При положение, че не се играят мачове и не се провеждат тренировки е абсолютно нормално да се редуцират заплатите на играчите.

- Има ли опасност да се отложи конгресът на БФС, който трябва да избере нов президент и Изпълком?
- След като ФИФА отложи своя конгрес, който беше насрочен за 4 юни за края на септември, е абсолютно логично и ние в България да направим същото. Това е така, защото както знаете на конгреса се очакват над 700 делегати, което представлява голямо струпване на хора. 

Най-нормалното нещо е конгресът да се отложи и да се проведе във време, когато няма да има риск от разпространение на зараза.

- Името на Стилиян Петров е сред най-спряганите за нов президент на БФС. Какво е Вашето мнение лично за него и опцията той да оглави футбола?
- Мнението ми е положително като цяло. Стилиян Петров е един човек, който е с доказан морал и качества. Мисля, че ако той приеме би бил една удачна кандидатура.

- Заговори се и за кандидатура на Димитър Бербатов, който бе наречен предател от Венци Стефанов. Допускате ли, че и той ще се хвърли в битката?
- Възможно е всеки да се кандидатира. Аз бих приветствал повече кандидати, да има поне трима четирима. Трябва да се избере най-достойния и конгресът като най-висш орган на футбола в България да направи най-правилния избор.

- Какво е мнението Ви за шансовете на националния отбор да се справи с Унгария и да влезе в решителния бараж за Европейското първенство?
- Унгария е отбор от нашата черга. При правилен подбор на футболисти, които са в оптимална форма и при абсолютно себераздаване от тяхна страна на стадиона, и с треньора, който сме избрали мисля, че имаме добри шансове.

- Днес излезе информация, че заради кризата е намалена заплатата на националния селекционер. Разговаряно ли е с Георги Дерменджиев по този въпрос?
- Абсолютно нормално е всеки един от нас да си намали заплатата. И това като действие на временно изпълняващия длъжността президент на БФС Михаил Касабов е абсолютно разбираемо. 

 

Интервю на Ивайло Крачунов

Оператор: СЪЙКО СЪЕВ/БЛИЦ

Снимки: ГЕОРГИ КОЛЕВ/БЛИЦ