Изпълнителният директор на Левски Павел Колев използва профила си във "Фейсбук", за да коментира решението на футболистите на Ювентус да се откажат от 4 заплати за сезон 2019/20. Колев дава за пример и други първенства, в които клубове обявиха намаляването на заплати на футболисти с различни проценти, като у нас дискусия по темата продължава да няма.

Ето какво написа Павел Колев в социалната мрежа :

"Коментарите, при това от хора, които имат претенции да си изкарват хляба от футбола, в стил "Не знам как е, ама не е така", ме карат да продължа с образователната поредица. Дано има кой да чете, може да научи нещо.

Какво се случва в Ювентус накратко – играчите се отказват от 4 заплати за сезон 2019/2020. За март, април, май и юни. Споразумението важи само в случай, че серия "А" не се поднови до края на май. Ако първенството тръгне, условията ще се предоговарят. Между другото, инициативата за намаляване на заплатите е на Андреа Аниели, каквато е масовата практика в Европа.

А преговорите от името на играчите се водят от капитана Джорджо Киелини и "сенаторите" Леонардо Бонучи и Джиджи Буфон, но това са детайли.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Сега по същество – според споразумението заплатите за два и половина месеца просто ще бъдат възстановени на играчите след 1.07.2020 г. На практика Роналдо и компания се отказват от заплата и половина до 30.06.2020 г., когато обаче футболните клубове приключват балансите си. Т.е. Ювентус ще извади от баланса си разходите за 4 заплати, данъците и осигуровките към тях, като две и половина заплати просто прехвърля в следващия сезон, за да намали загубите в отчета си. Вероятно в следващите дни професионалната лига на Италия ще постигне споразумение със синдиката на играчите за нещо подобно за всички клубове в серия "А", "В" и "С".

В Бундеслигата вече 8 клуба обявиха намаляване на заплатите с различни проценти. Във Франция всички 20 клуба от "Лига 1" се позоваха на "chômage partiel" и намаляват заплатите с 30%, включително и Пари Сен Жермен. Преговори с играчите не се водят даже. Просто им се съобщава новото положение.

В Испания Барселона, Атлетико (Мадрид) и Еспаньол поискаха влизане в сила на ERTE (Expediente de regulación temporal de empleo por fuerza mayor), за да намалят заплатите на футболисти и персонал.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА - ТУК!

Засега изключение е Англия, където в Лийдс на Марсело Биелса играчи и треньори сами се отказаха от заплатите си, за да запазят служителите от администрацията на клуба. Водят се обаче разговори между клубовете от Premier&Championship за колективно решение – по-ниски заплати с 20% и създаването на фонд за спасяване от фалит на клубовете от по-ниските дивизии.

"В четвъртък получих последователни обаждания по телефона от ФИФА и ECA, които независимо една от друга правят проучване сред европейските клубове какво е състоянието им и как виждат бъдещето на европейския футбол. У нас дискусия продължава да няма".