Краля на футбола Пеле е гостувал само веднъж в България. Това се случва през месец май 1959 година, когато е на 18 години, но вече е световен шампион с Бразилия.

Пеле и неговият Сантос играят две приятелски срещи с „Б“ и „А“ националния ни отбор в София. Бразилският тим завършва 3:3 с втория ни състав и бие представителния ни отбор с 2:0.  В двата мача Пеле отбелязва общо 3 гола, въпреки че в един от тях Атанас Манолов - Малкия орел, прави всичко възможно да го опази. 

В първия, състоял се на 23 май, бъдещият футболен крал ни матира два пъти в рамките на първото полувреме. Във втория мач, игран на 24 май 1959 година, поразява вратата ни още във втората минута.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Предната година с екипа на Бразилия Пеле пак излиза два пъти срещу България в рамките на няколко дни. Този път двубоите са в родината му и се явяват генерална репетиция преди Мондиала в Швеция, когато Пеле за първи път вдига световната титла.

Първият мач е на 14 май 1958 година пред 140 000 зрители на „Маракана“ в Рио де Жанейро. Бразилия ни разбива с 4:0. Пеле играе, но не вкарва.

На 18 май 1958 година в Сао Пауло е втората контрола. Бразилия пак печели, този път с 3:1. България повежда още в началото след гол на Тодор Диев. Пеле е големият герой с попадения в 48-ата и в 60-ата минути.  

На Мондиал'66 в Англия Пеле и "селесао" са в една група с България, като срещата на "Гудисън Парк" завършва 2:0 за южноамериканците. И двата гола в мрежата на Георги Найденов падат от фаул, като точни са Пеле и Гаринча.

Преди Мондиала през 1970 година,  когато за трети път става световен шампион, Краля има нова среща с нашите. Става въпрос за контролата на 26 април в Сао Пауло, завършила изненадващо 0:0. Пеле влиза в игра на полувремето, заменяйки Тостао. 

Като теглим чертата, виждаме, че Пеле има 6 мача срещу България. Отбелязаните голове са 6.  

През 1990 г.  Пеле организира мач по случай 50-годишния си юбилей. Сред поканените е Христо Стоичков.

Две десетилетия по-късно Краля на футбола възкликва по адрес на Стоичков: "Ти си велик футболист!".

Само две са интервютата на Пеле пред  български медии. Първото е на Румен Пайташев, часове преди световния финал на 8 юли 1990 година в Рим. То е публикувано на страниците на вестник "Футбол", а популярният спортен журналист разказва за него в много от книгите си.  Историята е изключителна, защото Пайташев минава през доста препятствия, за да застане очи в очи с Пеле, който му дава интересно интервю. 

Шест години след Рим Пеле говори за предаването "Планета Футбол" по "Канал 1". Това става в Англия по време на Евро'96, където с много ловкост и дипломатичност до интервю с митичния бразилец достигат Владимир Памуков, Красимир Минев и Павел Бошнаков.

В историята остава и лафът на Николай Колев - Мичмана: "В близост до мен е колегата Пеле", казан по време на заключителните срещи от Аржентина'78.

Варненският доайен Стефан Янев също се е докосвал до трикратния световен шампион. На почивката на мача Бразилия - СССР (2:1) от Мондиал'82 Пеле отказва автограф на Чечо, но след 12 години в САЩ "грешката" е поправена.

В началото на XXI век ФИФА възлага на Пеле да определи 125-те най-добри футболисти, селектирани в списък наречен "ФИФА 100". Сред избраниците на Краля на футбола има един българин - Христо Стоичков.
БЛИЦ СПОРТ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала ТУК