-Г-н Марков, кога решихте да поканите Любослав Пенев в щаба си?

-Любо вече е част от екипа ми. Надяваме се съвместната ни работа да бъде от полза на националния отбор и българския футбол. С Любо Пенев проведох два разговора. Поканата е от моя страна и не искам да има спекулации, че едно или друго лице са повлияли за назначението му.


-Какви функции точно ще изпълнява той в “А” тима?

-Разбрал съм се с него какви ще са функциите му. Той ще изпълнява спортно-техническа работа, ще е до мен на терена. Когато имам нужда от допълнителни функции ще изпълнява и тях. Ще върши каквото му наредя.

-Валери Божинов отново се контузи. Разговаряхте ли с него?

-За голямо съжаление Валери скъса ахилес на загрявката на мача на Астън Вила с Манчестър Сити и това го вади от игра за няколко месеца. Не се ангажирам с дати, тъй като не съм специалист. Разговарях с него, предстои му операция. Ще бъдем постоянно в контакт, за да се информираме за състоянието му. Той е талантлив футболист, на който ще продължа да разчитам. Затова го бях поканил за приятелската среща с Босна и Херцеговина, но поради тези причини няма да мога да разчитам на него, не само в сряда, но и до Нова година. Живко Миланов също отпада от състава, тъй като е с проблеми в адукторите. В течение бях за състоянието му от неделя. Той отпадна от групата на Левски за мача им с Ботев. Разговарях с клубния му лекар, както и с нашия, след което окончателно стана ясно, че няма да мога да го използвам. Лошото е, че и Ивелин Попов е аут. Той е заболял от някакъв вирус и няма да пътува с нас. Поради тази причина не игра за Литекс срещу Миньор. На мястото на футболистите, които отпаднаха се включват Георги Христов, който беше извикан снощи след мача на Левски и от тази сутрин Станислав Манолев от Литекс. Изчаквах състоянието на Ивелин Попов да се подобри, но това не стана и затова поканих Манолев. Първоначално бях извикал 19 футболисти, но в крайна сметка ще отпътуваме за Сараево с 18.

-Не се ли притеснявате, че имаме само една проверка преди старта на тежките световни квалификации?

-Многократно пъти отговарях на този въпрос. Притеснявам се, защото не е редно националния отбор да се събира толкова рядко. Аз обаче не мога нищо да направя. Бяхме предвидили една приятелска среща (б.р. - с Иран на 25 май), която така и не се състоя. Съжалявам, но това са реалностите в българския футбол и в националния отбор.
 
-Няма ли да искате от БФС да подобри комуникацията с клубовете? За контролата с Иран отборите не пуснаха футболистите си, а тогава първенството вече бе приключило.

-Едва ли аз съм този, който трябва да е отговорен за комуникацията между БФС и клубовете. На няколко пъти ясно и точно казах пред вас, че имам желание да организираме още една контрола. Това, че някои от клубовете отказват да пуснат състезателите си е в пълното им право. Ние не сме в състояние по никакъв начин да ги викаме, тъй като има разпоредби на ФИФА и УЕФА, които не задължават по никакъв начин отборите да пускат футболистите си, тъй като контролата с Иран не бе предвидена за официална дата от ФИФА и УЕФА.

-Димитър Пенев бе координатор на националния отбор, а сега води ЦСКА. Има ли друг човек, който ще заеме поста му и разговаряли ли сте с Борислав Михайлов за това?

-Не съм кадровик на футболния съюз, макар че с президента контактуваме почти ежедневно. Аз като селекционер на националния отбор имах нужда още един човек да влезе в щаба ми. Назначението на Любо бе точно в тази насока. Сега сме по-компактен екип, с повече помощници, така че да нямаме пропуски в работата, която касае подготовката на отбора.
 
-Каква е работата на Иван Вуцов в националния отбор?

-Иван Вуцов няма официални функции в щаба на отбора. Аз обаче ще го изпратя на мача в Унгария, където в сряда ще играят унгарците с Черна гора. От него ще получа полезна информация за двубоя. Ще имаме наблюдатели и на други мачове. Атанас Маринов ще бъде на Уелс – Грузия, а Мишо Мадански на Италия – Австрия. След това ще ми докладват. Стараем се да следим изявите на нашите съперници и да получаваме полезни информации за тях. Освен това сме се разбрали и с федерациите ни да ни изпращат видео записи след двубоите си.
 
-Как следите изявите на националите зад граница? Повикали сте футболисти от първенствата на Румъния, Израел, Русия, Беларус, Украйна.

-Радващо е, че повече български играчи в момента участват в чужди първенства. Освен с лични наблюдения – мои и на екипа ми, контактувам и с техни треньори, които ми докладват за състоянието на играчите, които са в полезрението ми. Не се чуваме ежеседмично, но от време на време, което също е от полза.
 
-Очакванията ви за контролата с Босна?

-Целта ни е само една – класиране на световното първенство. С оглед на тази цел не можем да имаме други очаквания освен една генерална репетиция и да сме готови за 6 септември, когато гостуваме на Черна гора в Подгорица. Колкото по-добър футбол играем, толкова по-добре. Резултатът също е важен и се надявам да победим Босна и Херцеговина.

-Все още не е решен въпросът с премиите. Има ли яснота около този проблем и кога ще се срещнете с Борислав Михайлов?

-Тази вечер или утре ще имаме разговори по този въпрос. Това е нещо, което ще се реши между ръководството на БФС в лицето на Борислав Михайлов и някои от футболистите.

-Каква е причината да не извикате Благой Георгиев?

-Той е един от добрите български футболисти, който игра с успех в Германия. Харесвам го, но той не проведе пълноценна лятна подготовка. Не е ясно къде ще продължи кариерата си. Бях на мача Славия – Литекс, за да го наблюдавам и тогава се убедих, че не е подготвен. Затова реших да не му изпращам повиквателна. Но вратата на националния отбор е отворена, както за останалите играчи, така и за Благой. Пожелавам му по-бързо да навлезе в ритъм, за да бъде полезен на нашия отбор.

-Предвиждате ли специален разговор с лидерите на отбора?

-Много ми се иска да имаме повече лидери. Но те не се определят от мен. С изявите си на терена сами се правят лидери. Очаквам по-голям принос от тях в предстоящите квалификациите. Аз съм комуникативен тип треньор и винаги разговарям с абсолютно всички футболистите, не само с лидерите. Разчитам много на тези разговори, защото те са част от задължението ми като селекционер по отношение на психологическата подготовка.
 
-Притеснява ли ви, че първенството ни е слабо и не можете да селектирате повече играчи от “А” група?

-Много е рано да правим генерална оценка и да казваме, че първенството ни е слабо. Българите все бързаме на минутата да правим обобщения. Всички желаем да видим родните отбори на по-високо ниво. Задачата ми ще се облекчи, ако започна да гледам по-интригуващи мачове. ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ
 
Още от сбора на националите: