Селекционерът на националния отбор Пламен Марков заяви, че е разузнал добре Черна гора и се надява на добро представяне в събота в Подгорица. Той даде пресконференция в зала "Родина" на Националния стадион "Васил Левски", след като събра националите за лагер-сбора.

-Г-н Марков, какви са очакванията ви за гостуването в Подгорица?

-Надявам се, че след двубоя с Черна гора всички ще сме доволни. Желанието ми е да проведем добра подготовка в дните преди мача. Надявам се, че след сериозните загуби с оглед контузиите на основните ни футболисти, повече такива неща да няма. Останалите да са в добро здраве и ще се представим, така че всички да сме доволни. Наблюдавах записи на контролата с Босна и Херцеговина. Действително допуснахме много грешки, особено в защитен план. Седмицата, която ни остава до първата квалификация, ще бъде насочена към изчистването на грешките. Колкото по-малко са те, толкова по-добре.

-Разузнахте ли Черна гора и притеснявате ли се от тях?

-Следя изявите им от много време. През тази календарна година съм изгледал всички мачове на Черна море, но сега не мога да направя анализ на играта им. Това ще отнеме прекалено много време. Няма как да не се притеснявам от Черна гора, това е нормално преди всеки важен мач. За тях срещата е първа официална и ще бъдат също като нас мотивирани и ще гонят победата.

-Възможно ли е да ги подценим?

-Как да подценим съперник като Черна гора, който разполага с футболист като Мирко Вучинич? Мисля, че черногорците са по-класни от Босна и Херцеговина. Убеден съм, че те ще играят пределно мотивирани, а стадионът им ще бъде пълен. Това все пак им е първи официален мач. Най-много ще ни удовлетвори победата. Естествено, че загубата няма да бъде добър резултат. Всичко може да се случи в един мач. Аутсайдерите и фаворитите останаха в историята. Вече всеки може да победи всеки. Всяка страна разполага с качествени играчи, които се стараят в националните си отбори да показват най-доброто от себе си.

-Викате все по-малко играчи от “А” група. Явно не сте доволен от футбола, който представят родните клубове?

-Не мога да бъда удовлетворен от първите няколко официални мача на нашите отбори. Българският футбол се представя според възможностите си. Той не може да надскочи себе си и аз трябва да се съобразя с това. Оценките се дават от клубните ръководства, но България има нужда от силен Левски, силен ЦСКА, изобщо от силни отбори, за да може общото ниво да бъде по-високо. Моето желание е сривът по-бързо да отмине и футболистите да се отърсят от психологическото напрежение, ако има такова.

-Кога ще уточните премиите за класирането в ЮАР 2010?

-На този лагер-сбор вече трябва да се уточнят нещата. Тази тема ще се разисква, когато всички национали се съберат и се срещнат с ръководството на БФС.

-Защо не разчитате на Йордан Тодоров?

-Вратата на националния отбор не е затворена, както за Данчо, така и за другите футболисти. Списъкът ми е доста дълъг и няма как да извикам всички. Следя внимателно изявите им и при показана добра игра от даден играч е нормално да го повикам. ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ

Избраниците на Марков:

Димитър Иванков - Бурсаспор (Турция)
Стоян Колев - Оцелул,  Галац (Румъния)
Живко Миланов - Левски
Станислав Манолев - Литекс
Александър Тунчев - Лестър (Англия)

Валентин Илиев - Терек, Грозни (Русия)
Игор Томашич - Макаби, Тел Авив (Израел)
Михаил Венков - Литекс
Лусио Вагнер - Левски
Иван Иванов - ЦСКА
Станислав Генчев - Васлуй (Румъния)
Станислав Ангелов - Енерги, Котбус (Германия)
Стилян Петров - Астън Вила, Бирмингам (Англия)
Чавдар Янков - Хановер (Германия)
Велизар Димитров - Металург, Донецк (Украйна)
Ивелин Попов - Литекс
Благой Георгиев - Славия
Здравко Лазаров - Шинник, Ярославл (Русия)
Димитър Бербатов - Тотнъм, Лондон (Англия)
Димитър Рангелов - Енерги, Котбус (Германия)