- Г-н Стоилов, готов ли е Литекс за изпитанието Астън Вила?

- Убеден съм – да. Само трябва да сме концентрирани на сто процента. И да покажем безупречна дисциплина. Най-важното е да успеем да контролираме топката.

- Какво точно ще преследвате в първия мач?

- Единствено победа. В моята философия не съществува изчакване или опълченска тактика. Няма да играем така. А какво ще стане на мача в четвъртък е съвсем друг въпрос.

- Запознат ли сте със силните и слаби страни на английския тим?

- Естествено. Астън Вила е комплексен отбор от високо европейско равнище. Разполага със силни футболисти. Национали на Англия, Норвегия, Дания плюс младежки такива. Това обаче не е чак толкова голям проблем. Надявам се да неутрализираме силните страни на Вила. Разузнаването бе по-лесно, защото повечето мачове на Астън Вила се даваха по телевизията. В крайна сметка най-важно е как ще се представим ние.  Гарантирам ви, че няма да променяме стила и схемата ни на игра. Ще търсим победата от първата до последната минута.

- Какви на практика са шансовете на Литекс в двубоите срещу Астън Вила?


- Астън Вила притежава далеч по-висока класа. В това не трябва да има съмнения. Нашите шансове са, че момчетата в нашия тим са млади. И горят от желание за доказване. Пак повтарям – в четвъртък Литекс трябва да се опита да играе своя стил, без да изпада в глуха защита. Срещу Астън Вила атаката ще бъде нашата защита. Няма от какво да се плашим. Убеден съм в това. Моят девиз в мачовете е: „Горещо сърце, хладен ум”. Точно така трябва да подходим в битките с английския отбор.

- Да се върнем на шампионатния мач срещу Ботев. Може ли равенството да повлияе негативно върху отбора за мача от УЕФА?

- Не мисля. Факт е, че в Пловдив пропуснахме много положения. При нас липсва последният удар. Завършващият удар. В същото време трябва да поработим още върху контрола на топката. Разбира се, тук трябва да споменем и друг факт – срещу Ботев брутално бяхме ограбени от съдията. На съперника бяха спестени два червени картона. Бе подмината чиста дузпа за нас в последните секунди. Писна ми от тази простотия. Повече няма да кажа нищо, дори в следващия мач съдията да ни вкара гол.

- ЦСКА свали Литекс от първото място. Кога отборът ще се върне там?


- Свалиха ни двете гостувания на Пирин и Ботев, където бяхме брутално ощетени. Говорих вече по този въпрос. Свалиха ни от първото място, защото някой прекалено рано се уплаши от нас. Спокойно, още не сме станали толкова силни, че да мачкаме наред. След като вече ни свалиха от трона, сега не ни остава нищо друго освен да се борим да не изпаднем.
 
- Как гледате на факта, че Астън Вила два пъти изпрати съгледвач в България за мачовете срещу Вихрен и Ботев. Самият Тони Фиджералд призна, че са респектирани от Литекс?

- Истината е, че отборите от Западна Европа не подценяват нито един детайл, когато им предстои мач в евротурнирите. От съперника, през стадиона, хотела, пътуването. Отборите от Западна Европа имат по трима съгледвачи и всяка седмица си правят планове кой къде да ходи. Това е причината съгледвачът на Астън Вила да дойде два пъти. А не че ги е страх. На нас, българите, пък работата понякога ни идва в повече.

- Наясно ли сте, че всички, които обичат Литекс, са въоръжени със свръх очаквания преди мачовете с Астън Вила?

- Нормално е да има големи очаквания. Ние си даваме сметка, че още сме в началото на пътя.  Обещавам, че ще направим всичко възможно да се представим достойно срещу Астън Вила.  Ще играем футбол, няма да им пречим на англичаните. Научим ли се да действаме така, ще дойде времето, в което редовно ще сме в групите на УЕФА.

- Решихте ли кои ще заместят наказаните Петър Занев и Алексис Бертен?

- Неприятно е, че двамата няма да играят срещу Астън Вила. Ние обаче имаме доста футболисти. Надявам се заместниците им да се представят достойно.

- В евротурнирите реферите фаворизират по-популярните отбори. В този смисъл притеснява ли ви съдийството в четвъртък? Още повече, че Литекс бе ощетен срещу Хамбургер миналата година по същото време.

- Когато става въпрос за Европа нищо не ме притеснява. Дори не знам кой ни свири срещу Астън Вила. /БЛИЦ