След равенството на Литекс срещу шампиона на Узбекистан Буньодкор (0:0) треньорът Станимир Стоилов даде интервю за официалния сайт на "оранжевите". Мъри отговори на всички актуални въпроси, свързани с отбора.

-Г-н Стоилов, как видяхте Литекс срещу азиатския гранд Буньодкор?

-Показахме добро ниво като за първа контрола от зимната подготовка. Най-вече като кондиция и желание у футболистите. Особено през първото полувреме и началото на втората част.

-Какво трябва да изчистите по време на подготовката?

-Основният проблем остава завършващия удар и завършващото подаване.

-Как според вас се представиха новите попълнения – Радостин Кишишев, Ивайло Петков, Дока и Шандор Дюри?

-На добро ниво. След една контрола обаче не можем да им даваме някакви генерални оценки. Както на тях, така и на целия тим. Сега по-важното е да напредваме в игровия облик. И да усъвършенстваме отделните връзки и комбинативността между играчите и отделните звена.

-Често сте казвал, че на Литекс му липсва самочувствие. Променят ли се нещата от тази гледна точка?

-Напредваме в това отношение. Но след първата контрола не мога да кажа, че сме се променили 100% по този въпрос. Хубавото е, че кондиционно отборът стои добре. Срещу узбеките футболистите, които играха по 90 минути се представиха на много добро ниво. Това ме радва. Футболът е съвкупност на няколко елемента – кондиция, техника, тактика и мислене. Трябва да ги има всички тези неща, за да може един футболист или отбор да е класен. Всичките тези компоненти трябва да се включат в отборни действия.

-Какво трябва да усъвършенства Литекс?

-На този етап Литекс трябва да се научи да стои гордо на терена. Да контролира събитията като цяло. А не да предотвратява действията на противника. Трябва да мисли как да затрудни противника още в неговата половина.

-Как видяхте Буньодкор с Ривалдо в редиците си?

-Не смятам, че трябва да коментираме качествата на Ривалдо. Просто това е един голям футболист. Що се отнася до тима – не мога да го преценя от една контрола. Никой не може да каже кой какви идеи точно има за футбола. И на какъв етап е от подготовката. Факт е обаче, че в азиатските и в частност арабските отбори се наливат доста пари. Първенството на ОАЕ например е на много високо ниво. Гледах няколко мача в Дубай. Наблюдавах и националните отбори на страните от Арабския полуостров. Видях играчи и състави със сериозен потенциал. Но смятам, че арабите все още трудно могат да се аклиматизират към футбола в Европа. Най-вече заради начина им на живот. И манталитета. Далеч е времето, когато футболисти от арабския свят ще бъдат водещи имена в европейските тимове. Иначе съм убеден, че арабите притежават много по-добри индивидуални качества от европейците. Става въпрос за техника и физика.

-Има не малко араби, които играят във водещи европейски клубове...

-Така е, но на базата на потенциала на арабите, би трябвало да са по двама, трима във всеки тим. И щеше да е така, ако приспособяването им към европейските навици не беше толкова трудно.

-Доволен ли сте от условията за подготовка в Дубай?

-Естествено. Доволен съм. Условията за работа са добри. Най-важното условие за подготовка през зимата е спазено – терените са хубави. Времето – също. Тук трябва да споменем човекът, който организира лагера. Исса Ал Райс се постара да се чувстваме комфортно и да нямаме грижи.

-Приключи ли зимната селекция с привличането на четиримата нови?

-Селекцията е отворена. Напускащи и идващи винаги може да има. Така, че няма да е чудно, ако до началото на пролетния дял има още размествания. Но определено ще се постараем играчите, които привличаме, да подобрят качеството на игра и да вдигнат нивото максимално. Надявам се Кишишев, Петков, Дока и Шандор вече да са разбрали какъв отбор е Литекс. И какво се иска от тях. За мен те вече не са нови. 20 дни са достатъчни, за да осъзнаят за какво става въпрос.

-Малко или много са 5 точки разлика от лидера?

-И много, и малко. Много, защото това все пак е преднина на даден тим пред нас. Малко, защото, ако спечелим всички мачове, ако сме достатъчно силни, преднината може да се стопи. От нас зависи дали ще успеем.

-С кои отбори ще се бори Литекс в първенството?

-Смятам, че петте отбора в челото ще се борят за разпределение на призовите места. Който допусне по-малко грешки, той ще триумфира накрая. Затова подготовката е много важна. За нас е задължително във всяка контрола до началото на първенството да се изкачваме с по едно стъпало нагоре. Игровата физиономия, която ще имаме преди подновяването на шампионата, ще определи реалните ни възможности.

-Доста футболисти на Литекс са убедени, че ще станат шампиони този сезон?

-Надявам се думите им да бъдат подкрепени с реални действия. Да не бъдат само предварителни заявки. Защото, за да спечелиш някакво състезание, трябват ти 3-4 месеца правилен спортен и професионален живот. Без да се подценява нито един компонент – възстановяване, хранене, почивка. И разбира се – сериозно участие в тренировъчния и спортно-състезателния период. Ако само казваме, че искаме да станем шампиони, но не сме на 100% отговорни към задълженията си, все някъде ще се пропукаме. 90% не стигат. На предварителни заявки всички искат да са шампиони. Важно е през трите месеца до края на първенството всеки да живее с мисълта за титлата. И всяко негово действие да бъде подчинено на спечелването на титлата.

-Кой все пак ще е основният конкурент на Литекс?

-Казах – битката ще бъде между петте отбора в челото.

-Не споменавате специално Левски и ЦСКА?

-Нормално е Левски и ЦСКА да са ни основните конкуренти. Но който направи най-малко грешки от първите пет отбора, той ще триумфира на края на първенството.

-Съжалявате ли, че Литекс леко загуби не малко точки през есента?

-Не обичам да се връщам в миналото. Искам сега да сме силни. Защото съжалението е като желанието. Искаме, ама не сме го направили. Сега вече е късно. След като нещо е минало, ние не можем да го върнем. Трябва да си извадим поуките и да не повтаряме грешките. Защото грешки прави всеки. Но е глупак само този, който ги повтаря.

-Напоследък твърдо ви спрягат за национален селекционер?

-Когато има нещо официално по този въпрос – тогава ще коментирам. Сега мога да ви кажа само, че нямам намерение да напускам Литекс.