Младежкият национален отбор на България загуби гостуването си на Германия с 1:2 в предпоследен двубой от квалификациите за Европейското първенство в Словакия догодина. Срещата на стадион "Янщадион Регенсбург" беше интересна и предложи нелош футбол на публиката.

Все пак трябва да се отчете, че треньорът на германците Антонио ди Салво освободи преди мача звездите от разширения състав. Така срещу нашите не играха звездите Карим Аейеми от Борусия (Дортмунд), Марлин Рьол от Фрайбург, Ямил Зилерт от Фортуна (Дюселдорф), Юсеф Мукоко от френския Ница и др. 

Българите пък загубиха шансове за бараж след поражението у дома от Полша с 1:3. 


Успехът осигури на германците първото място в група "D" с 25 точки, а с това и автоматично класиране за шампионата на Стария континент за седми пореден път. Българският тим, за който срещата бе без значение за класиране, остава на третото място в подреждането с 12 точки.

Срещата в Регенсбург започна с мощен натиск на домакините и в първия четвърт час българите много рядко успяваха дори да се доберат до топката. Логично Германия успя и да поведе в този период. Това стана в деветата минута, когато нападателят на Борусия Дортмунд Максимилиан Байер бе точен с глава след центриране от десния фланг.

В 18-ата минута Ансгар Кнауф се измъкна зад българската защита, но си поведе лошо топката и вратарят и капитан на България в този мач Дамян Христов успя да излезе и да улови.

Две минути след това дойде и първата българска атака в мача, при която Никола Илиев стреля високо над германската врата от границата на наказателното поле. Този епизод обаче даде смелост на българските футболисти и във втората половина на първата част играчите на старши треньора Александър Димитров доминираха.

Така се стигна до 37-мата минута, в която Марин Петков открадна една топка пред наказателното поле на домакините, комбинира с пета със Станислав Шопов, който подаде на непокрития Никола Илиев и той от малък ъгъл не остави шансове на германския страж Ноа Атуболу за 1:1.

Точно преди почивката Марин Петков можеше да направи обрата пълен, но Атуболу с върха на пръстите изби в корнер прехвърлящия удар на играча на Левски.

През второто полувреме Германия отново успя да натисне и да поведе след скандална ситуация. В 66-ата минута играч на домакините падна в наказателното поле след намеса на Борислав Рупанов и главният съдия Бен Макмастър от Северна Ирландия посочи "бялата точка". Спорно рошение определено!

С изпълнението на дузпата се нагърби таранът Ник Волтемаде, който хладнокръвно реализира за крайното 2:1.

България приключва участието си в квалификациите с гостуване на Израел на унгарска земя идния вторник, докато за Германия предстои визита на втория в групата Полша, който има 21 точки.

 

 

 

 

 

 

 

По-интересното по минути:
1 - Начало на мача. 
9 - Гоол за Германия! След разбъркване в пеналта на гостите и безобразни действия на защитниците Макс Байер засича топката с глава и я праща в мрежата за 1:0!
10-25 - Тотално надмощие на германците, отбраната ни се задъхва, вратарят Христов има много работа.
29 - Груба грешка на Папазов позволяна на Кнауф да излезе на стрелкова позиция, но шутът му преминава покрай вратата.
37 - Гоол за България! Триходова комбинация Петков - Шопов - Илиев изненадва отбраната на домакините. Нападателят на Ботев (Пд) с плътен и премерен удар  праща топката покрай Атуболу в мрежата за 1:1!
45 - Уникален шанс за България! Марин Петков е оставен непокрит на границата на наказателното поле. Крилото на Левски стреля силно под гредата, германският вратар с мъка избива в корнер.
45+2 - Край на първото полувреме.
--------------------

46 - Начало на второто полувреме. 
65 - Дузпа за Германия! Рупанов изритва в наказателното поле германски нападател и главнияят съдия посочва "бялата точка".
66 -  С изпълнението на дузпата се нагърбва Волтемаде. "Десетката" хладнокръвно реализира за 2:1!
 

90+4 Край на мача.

 

ГЕРМАНИЯ U21 - БЪЛГАРИЯ U21 2:1
1:0 Максимилиан Байер (9), 1:1 Никола Илиев (37), 2:1 Волтемаде (66-дузпа)

 

ГЕРМАНИЯ: 1. Атуболу, 11. Тилман (80 - Монгала), 5. Розенфелдер, 4. Арей-Мби, 16. Нец, 7. Кнауф (71 - Янер), 18. Рейц, 6. Мартел, 21. Байер (90 - Небел), 10. Волтемаде, 9. Треслди (80 - Лемперле)

БЪЛГАРИЯ: 12. Христов, 16. Папазов, 18. Чернев, 5. Йеленкович, 4. Георгиев, 8. Шопов (88 - Р. Райчев), 6. Ценов, 20. Кр. Стоянов (74 - Мирчев), 11. Петков (88 - М. Стоянов), 10. Илиев (86 - Сораков), 13. Рупанов (74 - Божидар Станков)


СЪДИЯ: Бен Макмастър
СТАДИОН: "Янщадион Регенсбург", Регенсбург

 подкрепя българския спорт