Локомотив (Пловдив) спечели с 1:0 домакинството си на ЦСКА за радост на верните си фенове, изпълнили стадиона в парк "Лаута". Единственото попадение в дербито на 13-ия кръг на efbet Лига обаче падна от засада. В 16-ата минута Йосип Томашевич отбеляза, което се оказа достатъчно на "смърфовете" да победят и да продължат отличното си представяне през сезона. 

Локомотив събра 29 точки и се изравни с Левски - на 4 зад лидера Лудогорец. ЦСКА пък е четвърти с 22, като вече изостава с 11 точки от шампиона.

Двубоят на "Лаута" беше много интригуващ, като двата отбора имаха своите шансове. "Червените" не съумяха да стигнат поне до точката, въпреки че в заключителните минути играха с човек повече след червен картон на Томашевич. 

Новият старши треньор на ЦСКА Милош Крушчич, заел поста на Люпко Петрович, заложи в атака на Али Соу, Вив Соломон-Отабор, Греъм Кери и Тони Уот, които обаче бяха неутрализирани от силната защита на "черно-белите". 

Легендата на Локомотив Георги Илиев започна титуляр и игра до 76-ата минута, като изравни рекордьора по най-много мачове в елита - Марин Бакалов (454 двубоя).

Мачът започна с опасна атака за "смърфовете", при която Ожболт се озова очи в очи с Бусато, нападателят се засуети и изстрелът му бе блокиран. В осмата минута домакините получиха право да изпълни фаул за нарушение на Занев срещу Ожболт пред границата на наказателното поле. Георги Илиев шутира над вратата.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

В 14-ата дойде и най-чистото положение от началото на мача. Малембана допусна грешка, позволявайки на Соу да се озове сам срещу Мартин Луков, таранът на "червените" опита да реализира в далечния ъгъл, но прати топката покрай лявата греда. "Смърфовете" поведоха 120 секунди след това. Парвис Умарбаев напредна през центъра, успя да се пребори с четирима футболисти в червено на границата на наказателното поле и подаде към непокрития Томашевич вляво, който прати топката в мрежата на Бусато - 1:0. При паса на Умарбаев към голмайстора обаче имаше засада и така ЦСКА беше ощетен - 1:0. 

В 27-ата минута "черно-белите" пропуснаха да удвоят преднината си. Димитър Илиев се разходи в наказателното поле на ЦСКА и центрира, като чудото спаси гостите от втори гол, тъй като трима играчи на Локомотив пропуснаха да вкарат на метър пред голлинията.

В 33-ата Мазику сгреши, Ожболт му отне топката, напредна фронтално срещу вратата на "червените" и вместо да подаде към свой съотборник на отлична позиция, реши да стреля от 20-ина метра, но Бусато изби. 

В 41-ата минута Малинов изведе великолепно Соу под ъгъл сам срещу вратаря, но Луков се намеси решително и спаси. Малко след това Георги Илиев шутира, Бусато изби в краката на Карагарен, националът на България направи добавка отблизо, но право в тялото на бразилския страж на ЦСКА. 


"Червените" започнаха по-активно второто полувреме. В 48-ата минута Кери пропусна да вкара. Евандро му подаде, но Луков се намеси геройски, като последва добавка на Соу от метър, но отново стражът на домакините беше перфектен. В 74-ата минута Малинов пробва мерника си, но без успех. 

В 82-ата Локомотив остана с 10 човека след втори жълт картон и съответно червен на голмайстора Томашевич, който извърши грубо нарушение срещу противник. Въпреки това, "смърфовете" дори можеха да вкарат втори гол в 88-ата. Димитър Илиев засече с глава в гредата след центриране от корнер, а при добавката му футболист в червено изби малко пред голлинията.

Загубата е трета за ЦСКА в първенството и "армейците" вече изостават с 11 точки зад Лудогорец. Локомотив пък продължава да мечтае за нещо голямо, след като вече се утвърди в тройката.

Следете с БЛИЦ: efbet Лига - сезон 2019/2020
Купа на България - сезон 2019/2020