Лудогорец победи Ботев (Пловдив) с 3:1 като гост в среща от 12-ия кръг на Efbet лига и нанесе първа загуба на "канарчетата" у дома през сезона.

Двубоят на базата на "жълто-черните" в Коматево се игра пред погледа на треньора на националния отбор по футбол Ясен Петров и започна с по един опасен удар пред двете врати, дело на Чибота и Маркиньос.

Във втората си атака в четвъртата минута Ботев откри резултата с удар на останалия непокрит в наказателното поле Тодор Неделев (1:0). В следващата минута Кирил Десподов можеше да изравни, но пропусна сам срещу Аргилашки.

Ботев можеше да удвои аванса си в 20-ата минута, но ударът на Неделев се оказа право в тялото на вратаря на Лудогорец. Само няколко минути по-късно (24') Алекс Сантана вкара красив гол за 1:1 с шут в горния десен ъгъл. Доминик Янков беше на сантиметри от това да изведе Лудогорец напред в резултата, но изстрелът му в 27-ата минута срещна напречната греда.

До края на полувремето и двата отбора опитаха на няколко пъти да стрелят на съперниковата врата, но без успех, като впечатление направи удар от въздуха на Мертенс в 43-ата минута.

 Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

Втората част започна отлично за домакините и още в началните минути Реда Рабей удари гредата на вратата на Лудогорец.

Разградчани успяха да поведат в 56-ата минута, когато Пиерос Сотириу прониза Аргилашки с удар в обратния ъгъл (2:1). Само няколко минути по-късно домакините от Ботев заиграха с човек по-малко заради втори жълт картон за Дилан Мертенс.

Ботев обаче не се отказа да търси гола и в 67-ата минута Тодор Неделев беше близо до попадение, но Кахлина го лиши от това с блестяща намеса. Малко след това и резервата Антоан Бароан пропусна да изравни.

Лудогорец сложи точка на спора в първата минута от продължението на срещата, когато Джордан Икоко се разписа за крайното 3:1.

С победата тази вечер Лудогорец затвърди преднината си на върха и вече води с 4 точки пред ЦСКА, като е с мач повече. Ботев пък остава трети в класирането на 6 точки от лидера и на една от четвъртия Славия.


БОТЕВ (ПЛОВДИВ) - ЛУДОГОРЕЦ 1:3
1:0 Тодор Неделев (4'), 1:1 Алекс Сантана (24'), 1:2 Пиерос Сотириу (56'), 1:3 Жордан Икоко (90+1')

По-важното от мача по минути:

1' Начало на срещата.
3' Първа опасност в мача. Мавис Чибота опита удар от границата на наказателното поле, но топката премина встрани.
4' Шанс и за Ботев! Маркиньос пое топката отляво и стреля, но също не намери очертанията на вратата.
4'  ГООООЛ за Ботев! Центриране отляво, двама бранители на Лудогорец се разминаха с топката и тя се озова в непокрития Неделев, който откри резултата.
7'  СЕРИОЗЕН ПРОПУСК! Кирил Десподов получи топката и се оказа сам срещу вратаря на Ботев, но стреля високо над вратата.
20'  Много добра атака за Ботев! Топката беше върната към Тодор Неделев, който стреля силно, но право в ръцете на Кахлина.
24'  ГООООЛ за Лудогорец! Алекс Сантана пое топката пред наказателното поле и отправи силен фалцов удар в горния десен ъгъл, който Аргилашки само изгледа.
27'  ГРЕДА за Лудогорец! Доминик Янков отправи техничен удар, но топката се отби в напречния стълб.
33' Шанс за Ботев! Мертенс получи на границата на наказателното поле, но ударът му не затрудни Кахлина.
34' Поредна възможност за "канарчетата", но Емануел Току стреля над вратата.
38' Още едно положение пред вратата на Лудогорец! Мертенс опита удар, но над напречната греда.
41' Десподов също имаше възможност да стреля встрани от вратата, но прати топката в аут.
43'  СЕРИОЗЕН ПРОПУСК! Дилан Мертенс намери топката от въздуха след центриране отляво, но ефектният му удар не се оказа ефективен и не намери целта.
45' Край на първото полувреме.

46' Начало на втората част.
46' Треньорът на националния отбор по футбол Ясен Петров наблюдава на живо срещата в Коматево.
47'  ГРЕДА за Ботев!  Реда Рабей опита на изненада Кахлина с удар в далечния ъгъл, но топката се отби в гредата.
56'  ГООООЛ за Лудогорец! Пиерос Сотириу бележи за 2:1 с удар в далечния ъгъл. При гола останаха съмнения за засада, но след преглед с ВАР, съдията зачете попадението.
59'  Ботев (Пловдив) остава с човек по-малко заради втори жълт картон на Дилан Мертенс, показан му за фаул срещу Алекс Сантана.
67'  Страхотна възможност за Ботев! Топката беше върната към Тодор Неделев, който шутира към дясната греда, но Кахлина се протегна и отби.
73' Още една добра възможност за домакините. Появилият се в игра преди минута Бароан опита удар с глава, но покрай вратата.
90+1'  ГООООЛ за Лудогорец! Джордан Икоко нахлу отдясно, надбяга отбраната на Ботев и насочи топката в мрежата за 3:1.
90+4' Край на мача.
 

Ботев ПловдивБОТЕВ: 1. Георги Аргилашки, 3. Па Конате , 4. Виктор Генев, 6. Дилан Мертенс , 7. Маркиньос, 8. Тодор Неделев , 10. Емануел Току, 17. Николай Минков (75'  28. Филип Филипов), 18. Самюел Супрайен, 22. Реда Рабей (85  23. Димитър Тонев), 24. Кевин Янсон (72  11. Антоан Бароан)
Резерви: 13. Хидайет Ханкич, 25. Станислав Работов, 26. Мите Цикарски, 27. Атанас Чернев

ЛудогорецЛУДОГОРЕЦ: 71. Кристиан Кахлина, 4. Сисиньо, 7. Алекс Сантана   (90+2  25. Стефан Баджи), 8. Клод Гонсалвеш, 11. Кирил Десподов (72  37. Бернард Текпетей), 13. Мавис Чибота (87  6. Шакил Пинас), 19. Пиерос Сотириу  (72   10. Елвис Ману), 22. Джордан Икоко , 30. Игор Пластун, 32. Жосуе Са, 64. Доминик Янков (46  23. Мануел Шоу)
Резерви: 1. Серджио Падт, 5. Георги Терзиев

Съдия: Георги Гинчев
Стадион: "Футболен комплекс Ботев 1912"
Легенда:  - гол,  - автогол,  - жълт картон,  - втори жълт картон,  - червен картон,  - смяна,  - опасно положение,   - контузия

Efbet Лига - сезон 2021/2022
Купа на България - сезон 2021/2022