Капитанът на Локомотив (Пловдив) Димитър Илиев за втора поредна година е Футболист №1 на България. Асът на носителя на Купата на България спечели в конкуренцията на Валентин Антов от ЦСКА и Антон Недялков от Лудогорец. Със 158 точки Илиев грабна отличието, което може да се счита донякъде за изненада, тъй като за фаворит беше считан Антов. Играчът на ЦСКА събра 126 точки, а Недялков - 72. Вижте пълните резултати - ТУК!

Поради противоепидемичните мерки в страната, церемонията протече изцяло онлайн. 95 спортни журналисти от 37 медии гласуваха в 60-ото издание на анкетата "Футболист на годината", организирана в партньорство от "Дакс Медия", Българската асоциация на спортните журналисти и Българския футболен съюз. 

Основен акцент на юбилейното издание бяха легендарните фигури, печелили анкетата от 1961 година до наши дни.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Призът за най-красив гол на 2020 година спечели Тодор Неделев. Спорът се реши измежду изпълнения на Ахмед Ахмедов, Георги Минчев, Здравко Димитров, Иван Коконов и Неделев. Призът отиде при звездата на Ботев (Пловдив) след гласуване на феновете. Веднага след това онлайн се включи и новият селекционер на България Ясен Петров.

Наградата "Лъвско сърце - Трифон Иванов" се присъжда посмъртно на шофьора на клубния автобус на Беласица Нако Велянов, който получи инфаркт зад волана, но успя да спаси целия отбор от Петрич. Капитанът на тима Мартин Таушанов направи обръщение в памет на Нако Велянов.

Евдокия Попадинова за пореден път стана номер 1 в женския футбол. Звездата в женския тим на Наполи се включи от Италия и призна, че е много щастлива от наградата. Тя си пожела още много голове в Серия "А".

За най-прогресиращ млад футболист спортните журналисти избраха младата надежда на Лудогорец Доминик Янков, който успя да спечели в конкуренция с Филип Кръстев, Валентин Антов, Илиан Илиев-младши и Преслав Боруков.

За най-добър чужденец в efbet Лига спортните журналисти избраха Али Соу, който събра 41 гласа. След голмайстора на ЦСКА се наредиха Матиас Курьор и Клаудиу Кешерю.

Най-добър вратар в родния шампионат през 2020 г. е Мартин Луков (Локомотив Пд). 

Наградата за най-добър защитник в България е за Валентин Антов от ЦСКА. Съотборникът му Тиаго Родригес заслужи приза за най-добър халф в efbet Лига за 2020 година.

За най-добър нападател беше избран голмайсторът на ЦСКА 1948 Мартин Камбуров
, който се справи с конкуренцията на Али Соу и Димитър Илиев.

Николай Киров беше избран за най-добър български треньор за 2020 г. Топ 3 допълниха Стамен Белчев и Илиан Илиев.

Футболист на годината за 2020 година! Димитър Илиев е победител във второ поредно издание на анкетата!

Публикувахте от Lokomotiv Plovdiv в Вторник, 19 януари 2021 г.