Черно море е единственият български тим, който от четирите ни евроучастника успя да отбележи гол. Варненци направиха 1:1 като гости на израелския Макаби (Нетаня) в първи мач от втория квалификационен кръг в турнира за купата на УЕФА, а попадението бе истински шедьовър на Александър Александров – Кривия. Литекс се издъни в Ловеч и завърши 0:0 също срещу израелски съперник – Апоел (Кирят Шмона), а Локо (Сф) загуби от сръбския Борац (Чачак) с 0:1 като гост. Ето какво каза за агенция БЛИЦ треньорът на Черно море Никола Спасов минути, след като се прибра във Варна:

-Г-н Спасов, радвате ли се, че Черно море отсрами българските евроучастници?
 

-Така се получи, че само ние успяхме да вкараме гол. Като цяло представянето на нашите тимове в Европа тази седмица мога да го определя като трагично. Поне ние взехме равен, което много ме радва. Оптимист съм за реванша, имаме сили да отстраним Макаби (Нетаня).


-Преодолим съперник ли е отборът от Израел?

 

-Напълно, а и резултатът от първия мач ни задължава да гоним класиране в следващия кръг.


-Как играха вашите футболисти, доволен ли сте от тях?


-Да, всички се стараха. На моменти обаче правехме много досадни грешки, най-вече индивидуални. Така се стигна до гола на Макаби. След центриране Домакинов не успя да изчисти топката, мина му под крака и домакините поведоха. Ники е опитен защитник, но се случват такива неща. На няколко пъти губехме топката много лесно и това създаваше напрежение в редиците ни. Израелците създадоха и още положения, но за радост не успяха да ги оползотворят.

 

 


-Кривия вкара страхотен гол, халфовата линия ли е най-доброто ви звено, все пак в средата на терена са Милен Петков, Жоро Илиев, Кривия, Юруков?


-В този мач не можах да използвам Георги Илиев, тъй като бе наказан, но наистина в полузащитата имам избор. За попадение на Сашо няма какво да коментирам – просто като по учебник.


-Защо сменихте Дани Георгиев още през първото полувреме, да не е контузен?


-Не, няма проблеми. Не съм доволен от неговото представяне, не ми хареса как започна мача и затова го извадих. Пуснах го отдясно в халфовата линия, но нещо не се получи.


-Поздравихте ли треньора на Макаби Лотар Матеус?


-Да, видяхме се и преди мача, говорихме за България. След двубоя ми пожела успех на реванша. Аз му симпатизирах като играч, като треньор има още доста път да извърви.


-Как отбор като Макаби (Нетаня) си позволява треньор като Матеус, все пак е известно име?


-В Израел парите не са проблем. Убедих се като бяхме там. Домакините разполагат със страхотна база, тревното покритие на терена е уникално. Публиката също бе впечатляваща. Всичко това го говорим с уточнението, че Макаби (Нетаня) все пак не е гранд от ранга на Макаби (Хайфа).


-Къде ще е реваншът – в София или Бургас?


-Не знам откъде излезе слух, че може да играем в Бургас. Твърдо реваншът ще е в София, тъй като “Лазур” няма лиценз, вече е заявено в УЕФА. Можеше да играем в Бургас, ако стадионът беше получил лиценз, но сроковете бяха пропуснати и така ще играем в столицата.


-До къде ще стигне Черно море в турнира за купата на УЕФА?


-Нека да не мислим толкова напред, след като още не сме преминали този съперник. Всичко зависи от играта ни на реванша, а дай Боже след това да имаме малко късмет.


-Продължават ли тази групичка фенове, която иска постоянно оставката ви, да ви притеснява?


-Не искам да коментирам този въпрос. Важното е резултатите да са на лице. Наистина не ми се говори по тази тема.

СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ