Самочувствието в прекалени дози води винаги до провал. Пресен пример е нападателят Божидар Краев. Ако си спомним 2014 и 2015 години, ще се сетим, че това бе най-перспективният футболист в България. Два пъти награждаван за просперитета си, редовно място сред титулярите на Левски, титуляр в юношеския национален отбор.

Седем години по-късно Божидар е на дъното и то в години, в които трябва да е на върха на кариерата си. Нежелан в датския Мидтиланд, нежелан в Жил Висенте, където в началото го определяха за "новата българска перла", като и във Фамаликао.  Сега е спряган за поредно преотстъпване в Португалия – в Ещорил.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Защо се стигна до това развитие на кариерата на един от най-големите ни таланти? Най-логичната причина изглежда самочувствието без покритие. Защото първо трябва да се изградиш като играч, да постигнеш успехи, а след тях идва и заслуженото самочувствие. Уви, при Краев нещата са обратно. Успехи няма, самочувствие има. Нужно е само да си спомним изказванията му, че трябва да е капитан на националния отбор на България. И това при наличието на далеч по-опитни и успешни лидери в селекцията.

Или изказването, че България трябва да се гордее с него, защото с Мидтиланд влязъл в групите на Шампионска лига. Не си спомняме някой като Даниел Боримиров, например, да е казвал нещо такова, когато Левски влезе в Шампионска лига. Или Георги Петков, или Живко Миланов, или Елин Топузаков, или Йовов. Такива думи не е използвал и нито един играч на Лудогорец при участията в най-комерсиалния турнир.
Е, явно те нямат нужното самочувствие, за да го кажат, но Краев има.

Проблемът е, че към този момент има само самочувствие. И ако не спре скоро с клиповете как танцува в съблекалнята, с грозното дъвчене на дъвки пред журналисти и телевизионни камери, с изказвания тип " аз съм най-добрият", докато стои отново на скамейката и чака някой слабак да го поиска под наем, то кариерата му няма никога да тръгне нагоре.  Напълно възможно е това поведение да е и пред треньорите на Мидтиланд, Жил Висенте и останалите клубове, в които минава за кратко. А няма треньор, който да търпи това. Освен ако не си Меси или Роналдо. Уви, засега си само Божидар Краев, който се чуди дали някой клуб ще се навие да го вземе. А ние се чудим дали България трябва да се гордее с него…
Димитър АПОСТОЛОВ/БЛИЦ СПОРТ