Президентът на Английската футболна федерация Грег Кларк заяви, че УЕФА не трябва да показва никаква толерантност към проявите на расизъм.

„Бях на трибуните с някои от служителите на ФА и наблюдавахме мача, когато чух расистките скандирания. Имаше маймунски звуци. Беше ужасно. Проверих дали с отбора и Гарет всичко е наред. От длъжностните лица ни казаха, че 50 души са били изхвърлени от стадиона. Попитах защо мачът не бе спрян и двата отбора не бяха прибрани в съблекалнята. Казаха ми, че това е изолиран инцидент, а не масов, а протоколът разглежда масов инцидент“, коментира Кларк.

„Аз съм щастлив, че Гарет Саутгейт контролираше ситуацията. При първите расистки скандирания той бе до играчите и след това бе направено първото обявление по радио уредбата. След това се случи вторият инцидент и съдията попита Гарет дали иска мачът да бъде прекратен, но беше малко преди края на първото полувреме и взехме решение да видим какво ще се случи през второто полувреме“, добави той.

„Гарет говори с футболистите на полувремето и те му казаха, че искат да излязат и да спечелят мача. Всички искаха мачът да се доиграе.“

„Искам да видя много остра реакция от УЕФА. Знам, че УЕФА се отнася много сериозно към проявите на расизъм. Няма значение дали един човек прави маймунски звуци или 100. Не трябва да има никаква толерантност към проявите на расизъм“, продължи президентът на ФА.

„Ние също така трябва да се справим с расизъма в Англия. Не трябва да проявяваме никаква толерантност на нито едно ниво.“

„УЕФА ще трябва да помисли много внимателно за степента на злоупотреба. УЕФА трябва да дава пример със своите решения“, каза още Грег Кларк.

Нашата квалификационна група за Евро 2020