Европейската футболна централа УЕФА предупреди да няма външно влияние в делата на БФС.

„Труд“ направи запитване до УЕФА за становище по темата с оставката на президента на съюза Борислав Михайлов, която стана факт след призив от страна на правителството и премиера Бойко Борисов.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Отговорът на пресслужбата от Нион гласи: „Информирани сме за оставката на президента на БФС г-н Борислав Михайлов, съобщена официално от БФС на 15 октомври. Оставката му е факт, но трябва да припомним, че според член 14 и член 19 от Статута на ФИФА, и член 7 от Статута на УЕФА, членуващите федерации, включително БФС, са задължени да управляват своите дела независимо и без влияние от трети страни. Това е основен принцип, който гарантира ефективното демократично управление на футболните институции и от който не могат да се правят изключения.“


УЕФА от години брани независимостта на своите членуващи федерации. По въпроса за тяхната независимост в член 7 от Статута на евроцентралата е записано, че всеки орган, или решение на орган, който не е избран или назначен по съответната процедура, дори и на временна основа, не се признава от УЕФА. Идентични са и разпоредбите на ФИФА.“

Евентуални решения на световната и европейската централа по въпроса с турболентните събития в БФС до голяма степен зависят от тълкуването на регламентите.

Борислав Михайлов обяви, че е подал оставка като президент на БФС не заради призивите на Бойко Борисов и Красен Кралев. И така той реално стопира реакция от УЕФА. Но така той джентълменски излезе от голямата игра, вместо да влезе в битка, която в крайна сметка нямаше да спечели срещу създалия се обществен натиск в България.