Почина един от най-великите футболисти на България - Георги Димитров! Джеки загуби битката с рака на 62-годишна възраст. Тъжната новина съобщиха от БФС:  

"Българският футболен съюз с огромно прискърбие съобщава, че днес след продължително боледуване ни напусна един от най-великите футболисти в историята на страната ни Георги Димитров - Джеки.

Легендарният централен защитник е роден на 14 януари 1959 г. в с. Гледачево, а кариерата си стартира в старозагорския Берое. След само един сезон е привлечен в ЦСКА, където бързо се превръща в основен лидер, записвайки 270 мача и 31 гола във всички турнири за "червените" в рамките на почти цяло десетилетие. През 1986-а осъществява трансфер във френския гранд Сент Етиен (54 мача, 3 гола), а две години по-късно се завръща в ЦСКА, за да добави нови 22 мача и 2 гола за "армейците". Завършва кариерата си с екипа на Славия през 1990 г.

Димитров е петкратен шампион на страната с ЦСКА, три пъти печели Купата на България, също толкова трофеи има и в турнира за Купата на Съветската армия. Полуфиналист за Купата на европейските шампиони през 1982 г., полуфиналист в КНК през 1989 г. 

За българския национален отбор дебютира на 29 ноември 1978 г. срещу Северна Ирландия и общо изиграва 77 мача за представителния тим, в които бележи 7 гола. Цели 56 двубоя носи капитанската лента на България, в това число - на финалите на световното първенство в Мексико през 1986 г.

През 1985-а година е избран за Футболист номер едно на страната.

След края на състезателната си кариера Джеки, както го наричат запалянковците, е треньор на Марек (на два пъти) и Велбъжд (Кюстендил), а в последните години е част от структурата на Българския футболен съюз.

Ръководството и служителите на Българския футболен съюз изказват най-искрените си съболезнования към близките и роднините на знаменития Георги Димитров.

Поклон пред светлата му памет!".

Eкипът на БЛИЦ също поднася искрени съболезнования на семейството на великия Джеки!

 

След продължително боледуване днес ни напусна един от най-великите футболисти в българската история Георги Димитров - Джеки. Сбогом, капитане! Поклон пред светлата ти памет! #ЛегендитеНеУмират

Публикувахте от Team Bulgaria в Събота, 8 май 2021 г.