Президентът на Славия Венцеслав Стефанов даде интервю пред БЛИЦ относно скандалите със съдийството на Никола Попов. Босът на "белите" направи и генелен коментар за Съдийската комисия към БФС и посочи кога работата на реферите е тръгнала надолу.

- Как ще коментирате съдийството на Никола Попов, явно прави много грешки в последните мачове?
- Не се справя много добре! На мачовете между Славия срещу ЦСКА, не съм от вчера във футбола, виждам как свири. Показа, че не може да не прави услуги някому. Дузпата срещу Левски, имало или нямало, няма какво да коментирам. Обаче, един съдия, който посочи дузпа и след това някой му каже и той е я отмени, за мен това е безпринципно решение. Друг е въпросът, че срещу Левски и ЦСКА не дава дузпи. Срещу Славия винаги дава по една дузпа и после каквото стане. По-добре да отиде да каже пред съдийската комисия, че трябва да си прочисти главата.

1000 лева Oнлайн казино Бонус от efbet

- Защо толкова често той получава наряди, въпреки че явно не се справя?
- За мен това е необяснимо, че толкова често получава наряди и продължава да прави грешки. Мисля, че е достатъчно интелигентно момче и трябва да си поиска почивка. Вчерашният мач между Царско село и Лудогорец е поредното доказателства. Те му се бяха качили на главата. Постоянно чувах гласа на Любо Пенев по телевизията. Продължавам да недоумявам кой дава лиценз на този стадион. Та там няма дори тоалетни. Това предопределя и съдийството на този стадион. Реферите са прекалено са близо до пейките, до треньорите и до феновете.

Най-добре беше българското съдийство при Йордан Сталев. Той беше отстранен с една ченгеджийска хватка. Отстраниха го, но не доказаха нищо и след това не го възстановиха. След това съдийството постоянно върви надолу и се случват подобни ситуации, като с Никола Попов. Някои съдии за по-малки прегрешения не свирят доста мачове, а други са си дежурни. Има и нещо друго: Когато съдията иска да бъде точен, той може да накара и двата клуба да стоят мирно. Но си трябва достойнство, за да свириш по такъв начин.

- Сам казахте, че има промяна в по-лош план в съдийството след отстраняването на Йордан Сталев. Не трябва ли обаче Съдийската комисия да бъде поверена на по-млад човек, който има по-съвременни разбирания, а не постоянно да я оглавяват хора, които отдавна са прекратили кариерите си?
- Не става дума дали са ти съвременни и модерни разбиранията. Става въпрос какви са ти панталоните и какво има в тях. Когато започнат купища президенти, състезатели, деятели и ръководители да ти се катерят по главата, каквито и виждания да имаш, нищо не остава от тях. Трябва да имаш нещо в панталоните и достойнство, за да бъдеш добър и обективен съдия.

- Да очакваме ли скорошна промяна в Съдийската комисия или такава може да има едва след конгреса на БФС?
- Като гледам каква е ситуацията в държавата и нарастването на броя на заболелите от коронавируса, не знам дали е време да мислим за конгрес или да спасяваме хората. Нека минат изборите и тогава ще мислим. Ако през юни или юли има конгрес, а след 4 месеца има нов конгрес ще трябва да се похарчи още един милион лева за организация. Нека тези пари да бъдат децата. Този конгрес да се направи така, че да бъде редовен, а не извънреден и да се правят шменти-капели. Да не ходи Апостол Апостолов по отборите по селата и да пропагандира за своя кандидат от името на ГЕРБ. Христо Порточанов има право да се кандидатира, но тези изцепки на Поли са свързани със сина му. Видя се, че Стефан Апостолов не става съдия, не става и за депутат. Искаше да го направи международен съдия, след това да го вкара в съдийската комисия. Сега явно иска да го прави член на Изпълкома и си търси човек, който да му уйдиса на акъла. Не става така!