Да си чужденец в България не е лесно. Без значение откъде си родом - Африка, Азия, Европа или Америка. Най-често в балканската държава идващите извън пределите на родината се сблъскват с обири, кражби и побой. Езиковата бариера е най-малкият проблем за чужденците. Последни в това се убедиха двама от чужденците в Левски - Юсеф Рабех и Шакиб Бензукан. Мароканците имаха на 3 ноември вечерта в София инцидент с таксиметрови шофьори, за който БЛИЦ подробно вече писа. 

Стоперът на Левски Рабех обаче е преживял още два инцидента в София. Единият е от преди година. Дни, след като Рабех идва в България и се присъединява към сънародника си Шакиб Бензукан, двамата решават да излязат и да разгледат нощна София. Мароканците се озовават в Студентски град, където е бъкано с чужденци. Няколко часа по късно двамата се сдърпват с българи в "Джим Бийм" и получават няколко бързи удари от по- многобройната група нашенци. "Нямаше битка, а бързи удари, след което бяха разтървани. Единият мароканец се сбута с едно момче вътре и излязоха да се разбират и така отнесоха няколко удара", твърди свидетел на случилото се.
Няколко месеца по късно Рабех и Бензукан решават да посетят меката на чалгата в София - "Син Сити". Двамата демонстрират самочувствие, но в приглушената светлина и шумът от музиката почти никой не ги разпознава. Сценарият е същият, но този път е намесена и жена, твърдят редовни посетители. Мароканците са изведени отново навън и за секунди единият е повален, а другият притиснат до стената. Само бързата намеса на охраната и на случайно влизащият в заведението Георги Марков предотвратяват голямо меле. Защитникът на Локомотив (Сф) разпознава двамата левскари и ги отървава. Третият мароканец в Левски - Рашид Тиберканин бе нарочен от феновете на Левски за наркоман и дори изяви желание да се махне през зимата. Според непотвърдена информация Тиберканин и Рабех били "заловени" от фенове да се наливат с алкохол в "Най-клуб".
 
ДРУГИ ЕКШЪНИ С ЧУЖДЕСТРАННИ ФУТБОЛИСТИ НА ЛЕВСКИ
  • На 6 април тази година бразилците Маркиньос и Фелипе Машадо от ЦСКА заедно с Лусио Вагнер от Левски бяха задържани за 24 часа в първо РПУ в София след шумен купон в столичния квартал "Слатина". Инцидентът станал в апартамента на Машадо, а сигналът към полицията бил подаден от съседи. Тримата играчи заедно със съпругите и приятелките си празнували годежа на бранителя на ЦСКА Машадо. На купона присъствал и тригодишният син на Вагнер - Габриел-Ноа. Според официално съобщение от МВР южноамериканците са нарушили обществения ред и са оказали съпротива при задържането. Футболистите отказали да отворят вратата на апартамента и се наложило тя да бъде разбита. Тримата бразилци прекараха повече от 15 часа в ареста, а Софийският районен съд им наложи глоби в размер на 200 лева.
  • 11 месеца по рано - на 6 май 2007 г. нигериецът Ричард Еромогбе катастрофира с алкохол в кръвта на столичния булевард "Мария Луиза" в близост до ЦУМ. Той се отърва без сериозни наранявания. Представители на КАТ, които пристигнали на мястото на инцидента, установили наличие на 1,9 промила в кръвта на халфа на Левски. На Ричард книжката е отнета, а от КАТ му съставиха и акт. Повод за издънката на Еромоигбе е Гергьовден. Рано сутринта на 6 май в неделя Левски има възстановяване, а именяците Георги Петков и Георги Сърмов черпят в съблекалнята. Еромоигбе е близък приятел и с двамата и бързо обръща няколко бири, след което тръгва към центъра, където и катастрофира.
  • Сърбинът Дарко Савич записа едва 6 мача за “сините”, но за сметка на това ще помни, докато е жив апартамента си в България, където живя преди 7 години. Футболистът скътава в дома, където живее под наем 140 000 лева. Една вечер обаче апаши влизат в жилището и започват да си събират дрехи и бижута, които са харесали. В последния момент един от крадците рита кутия с обувки, сложена под леглото. Тя се обръща и от нея изпадат пачките. Обирджийте се отказват от останалата плячка и прибират левовете и кротко си излизат.
  • Обект на обир преди Савич бе и Серж Йофу. Роденият в Кот Д Ивоар нападател игра една година за Левски, изработи няколко красиви гола, но накрая финтира съотборници и шефове и забрави да се върне от Швейцария, след като ги завлече с над 20 000 лева. Йофу обитаваше етаж от къща в кв. "Сухата река". Там бе постоянна сбирка на чернокожи, а след мач на Левски във Варна Йофу намери дома си разбит. От него липсваха кожено яке "Рьош", уредба, DVD и луксозен часовник "Брайтлинг" за 10 000 лева. За ужас на Йофу в тъмнината нападателите бяха прибрали и две негови леви бутонки.
  • Мъже в качулки атакуваха Саша Зимонич. Високият сърбин имаше вид на манекен в Левски, но не и на футболист. Той дойде в края на декември 2002 г. с големи надежди, но записа само 6 мача, в които будеше недоумение и съжаление у феновете. Зимонич си тръгна с неустойка от договора, но преди да напусне, бе изненадан от мъже в качулки. "Махай се от Левски, не си за тук", смразиха кръвта на Зимонич неизвестни мъже пролетта на 2003 г. пред апартамента му "Лозенец".
  • Сърцатият босненец Далибор Драгич спечели феновете на Левски, но се прости с джипа си "Сузуки Витара", който бе прибран и така и ненамерен.
  • Без джипа си остана за кратко и Люпко Петрович. Сърбинът, водил Левски и Литекс у нас, се прости преди мач в София с луксозния "Тойота Ленд Круизън". Возилото със сръбска регистрация бе прибрано от паркинга на хотел, а намерено разбито седмица по късно.
  • С пари за апартамент хлътна Предраг Пажин. Националът, който сега е капитан на новака Локомотив (Мездра), искал да има собствено жилище в София. Той дал доверчиво парите на свой приятел, но фирмата фалирала, а човекът вдигал безпомощно ръце, гласи мълвата из футболните среди
    ПЕТЪР ПЕТРОВ/БЛИЦ