На днешния ден се навършват точно 40 години от финала за Купата на България, в който Левски разгроми ЦСКА с 4:0.  Резултатът е сензационен, защото „армейците“ преди това за трети път печелят титлата и достигат до полуфинал за КЕШ, където отпадат от Байерн. Да, „сините“ фенове чакат успеха, но никой не е предполагал, че те ще вдигнат трофея след цели четири гола разлика.  В същия ден и час Алжир хвърля голямата бомба на световното първенство в Испания, побеждавайки с 2:1 в групите ФРГ.

„СИНИЯТ“ ТРИУМФ
Пред 45 хиляди зрители двата отбора се хвърлят в люта битка. През първите двайсетина минути армейците имат инициативата и играят с повишено самочувствие, но нямат сериозни положения за гол. В този период „сините“ отстъпват, разчитайки единствено на контраатаки. Точно по този начин обаче в 32-ата минута Вълчев се озовава сам пред Велинов и вратарят, нямайки какво друго да стори, го събаря в наказателното поле, а дузпата е реализирана от Барзов. Оттук нататък сякаш нещо се прекършва в тима на ЦСКА, който бързо губи преимуществото си. Осезателно се чувства отсъствието на Джевизов в нападение и усилията единствено на Йончев са недостатъчни. В защитата не играе Томанов, а принудителната ранна смяна на Безински още повече обърква армейската отбрана. Левскарите това и чакат и от този момент до края на мача на терена има само един отбор – Левски. Десет минути по-късно Пламен Цветков извежда в коридор Курдов, който с удар от движение за втори път матира Велинов – 2:0 за Левски.

Второто полувреме е истински парад на победителите и драма за победените, които така и не могат да се опомнят. В средата на терена Барзов и Григоров взимат нещата в свои ръце и вещо дирижират действията на тима. Атаките към Велинов следват една след друга и падналите голове са съвсем логично следствие на пълното превъзходство на „сините“. В 55-ата минута Георги Димитров греши фатално, връщайки леко топката към Велинов – тя попада в Денчев, който без колебание я насочва в мрежата. Девет минути по-късно Вълчев с прецизен пас извежда Курдов на стрелкова позиция и той нанася топовен снаряд под напречната греда – 4:0 за Левски.

Както и в предишни години, така и сега угрозата от разгромна загуба надвисва над армейците, защото до края на мача остават около 25 минути. Но отново „сините“ намаляват оборотите, явно наслаждавайки се на удоволствието от голямата победа във финалния мач над вечния съперник. А преди двубоя никой не предвижда такъв съкрушителен успех на Левски, но той е поредното потвърждение, че тези мачове не се поддават на прогнози.

ЛЕВСКИ – ЦСКА 4:0
1:0 Т. Барзов (32 – дузпа), 2:0 П. Курдов (42), 3:0 Хр. Денчев (55), 4:0 П. Курдов (64).

ЛЕВСКИ: Бор. Михайлов, Пл. Николов, В. Балевски, П. Петров, Н. Грънчаров, Т. Барзов (68 – Ем. Спасов), П. Курдов, Пл. Цветков, М. Вълчев, Гр. Григоров, Хр. Денчев (78 – Р. Гочев). Треньор – Добромир Жечев.
ЦСКА: Г. Велинов, Кр. Безински
(16 – М. Вълков), Д. Димитров, Ан. Калбуров, Г. Димитров, Г. Илиев, Цв. Йончев, Ал. Александров, Ст. Младенов, Пл. Марков, Р. Здравков. Треньор – Аспарух Никодимов.
Съдия – Асп. Ясенов, ст. „Васил Левски“ – 45 000 зрители.

ШАМАРЪТ В ХИХОН

Любопитно е да се отбележи, че именно в същия ден и по същото време на световното първенство в Испания играят отборите на ФРГ и Алжир. Западногерманците са безусловни фаворити, като в състава им личат имената на звезди като Румениге, Шумахер, Брайтнер, Бригел, Калтц, Щилике, Литбарски, Магат, Хрубеш. Треньор им е Юп Дервал, под чието ръководство две години по-рано бундестимът е спечелил европейската титла. Срещу тях алжирците са водени от Рашид Меклуфи и никой не ги слага в големите сметки.

След нулево първо полувреме в 52-ата минута Рабах Маджер, който пет години по-късно ще бъде наречен Златната пета за гола си за Порто срещу Байерн в шампионския финал, поразява вратата на Шумахер. Маншафтът реагира светкавично и скоро Карл-Хайнц Румениге възстановява равенството. Но веднага след центъра алжирците провеждат мълниеносна атака, на върха на която е Лахдар Белуми – 2:1 за Алжир.

До края усилията на Румениге и компания да избегнат загубата остават напразни и така стадион „Ел Молиньон“ в Хихон става свидетел на една от най-големите сензации в световния футбол, а западногерманците получават оглушителен шамар. Дни по-късно на същия стадион ФРГ и Австрия сътворяват един пошъл сценарий, за да се класират по-нататък за сметка на Алжир, но това е друга тема…

Любопитното е, че финалът за Купата на България Левски - ЦСКА не е предаван директно по телевизията, нито пък е показан пълен запис. Излъчен е единствено кратък репортаж вечерта на 16 юни. ФРГ - Алжир обаче е пряко в ефира на националната ни телевизия.  
РУМЕН ПАЙТАШЕВ