ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

На днешния 13 май точно преди 25 години се изиграва един от най-паметните мачове между ЦСКА и Левски. На 13 май 1998 година двата вечни съперника спорят на финала за купата на България, който Левски печели с гръмкото 5:0. В първенството и двата тима остават зад Литекс, който за първи път печели шампионската титла. Така че Купата е спасителният пояс за „червени“ и „сини“. Особено за клуба от Борисовата градина, който чества 50-годишен юбилей. Празненствата от 5 май са отложени за по-късна дата, като се очаква именно финалният сблъсък с Левски. И евентуалната купа, която да ознаменува края на сезона.

Всъщност, драмата в турнира за Купата на България е на полуфиналите, когато ЦСКА се класира... през задния вход. В първи полуфинал Литекс побеждава „червените“ с 3:1, но малко по-късно се оказва, че Радостин Кишишев е... с нередовна картотека. ЦСКА подава жалба, която е уважена и е присъдена служебна победа с 3:0, а реваншът въобще не се състои. Така „червените“ отиват на финала. В другия полуфинал Левски отстранява Локомотив София след 2:1 в „Надежда“ и 3:2 на Националния стадион. На реванша обаче Локо-то повежда с 2:1 и изравнява общия резултат, след което настъпва драмата. Александър Александров-Кривия изравнява за Левски за 2:2, но всички от Локомотив искат засада. След края треньорът Стойчо Стоев и футболистите Валентин Найденов, Мартин Зафиров, Димитър Васев едва не линчуват страничния съдия Красимир Керезов. Налага се полицията да осуети страстите.

Преди финала надеждите в ЦСКА са свързани и със завръщането на легендарното трио по-рано през пролетта на „Армията“ – Христо Стоичков, Емил Костадинов и Трифон Иванов. Звездите акостират отново в ЦСКА, за да се подготвят за световното първенство през лятото във Франция. След кратка авантюра в саудитския Ал Насър за финала се прибира Стоичков. Златната осмица обаче се контузва на загрявката минути преди финала и сяда на резервната скамейка. Той обаче е в групата на двубоя, като по-късно дори тръгват слухове, че Ицо е могъл да играе в мача. Контузен е и Трифон Иванов и така от тримата единствен за ЦСКА на терена излиза капитанът Емил Костадинов. Аут от състава е и Методи Деянов, който по-рано през сезона е получил тежката контузия в Тетевен.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

Любопитното е, че и в двата отбора има треньорски промени по-рано през пролетта. Петър Зехтински сяда на мястото на Георги Василев на „Армията“, а Михаил Вълчев заменя Стефан Грозданов.

Двубоят започва с поделено надмощие, но в 14-ата минута Николай Тодоров-Кайзера с глава открива резултата за Левски. След това късметът обръща гръб на ЦСКА – Жабов и Емил Костадинов удрят гредите. Дончо Донев също се отчита с греда, а в 33-ата минута Сашо Александров удвоява резултата. Тогава Христо Стоичков става и тръгва съм съблекалните, ядосан от развоя на двубоя. От трибуните обаче го провокират с псувни и Камата тръгва на саморазправа с фен на Левски малко преди да влезе в тунела. В последния момент техническият директор на „сините“ Андрей Желязков спира Стоичков.

Второто полувреме започва с нов гол за Левски – Дончо Донев, прави резултата 3:0. Сина на вятъра, както наричат родения в Димитровград Дончо, е един от най-добрите в мача и на моменти прави за смях защитата на ЦСКА. Георги Иванов-Гонзо покачва резултата застрашително на 4:0 след асистенция именно на Донев. Връх на „червеното“ безсилие е последната минута, в която Георги Йорданов-Ламята си вкарва автогол за крайното 5:0 в полза на Левски, след прострелно подаване на Дончо Донев.

След края на двубоя част от футболистите на "армейците" отказват да излязат на церемонията по награждаването. Капитанът на Левски Николай Тодоров-Кайзера получава купата и се качва в официалната ложа, за да я предаде на собственика Томас Лафчис. Той пък я предава на тогавашния вицепремиер Евгени Бакърджиев (починал на 29 юни 2021 г.) и „синя“ България е в екстаз...

Левски – ЦСКА 5:0
1:0 Николай Тодоров (14), 2:0 Александър Александров (32), 3:0 Дончо Донев (48), 4:0 Георги Иванов (72), 5:0 Георги Йорданов (90-автогол)

Левски: Димитър Иванков, Владимир Иванов, Дончо Донев, Милен Радуканов, Иван Василев, Владимир Йонков, Викторио Павлов (29 – Йордан Маринов), Александър Александров (69 – Асен Николов), Георги Иванов, Николай Тодоров, Георги Борисов (81 – Илиян Симеонов)
Треньор: Михаил Вълчев

ЦСКА: Радостин Станев, Емил Кременлиев, Красимир Чомаков, Добромир Митов (55 – Михаил Юмерски), Антон Бачев, Милен Петков, Емил Костадинов, Стилиян Петров (26 – Атанас Георгиев), Петър Жабов, Бончо Генчев (52 – Ивайло Андонов), Георги Йорданов
Треньор: Петър Зехтински

Национален стадион "Васил Левски" - 50 000 зрители
Съдия: Маркус Мерк (Германия)
Жълти картони: Владимир Йонков (Левски); Бончо Генчев (ЦСКА)