Вкарването на три гола от един футболист в една футболна среща не е лесна работа. Затова не се случва често. Още по-невероятен е случаят, в който един играч вкарва хеттрик срещу трима различни вратари. Именно това се случва на 21 април 1986 година, когато Уест Хям приема Нюкасъл.

„Чуковете“ под ръководството на Джон Лайъл правят изключително силен сезон, в края на който завършват на трето място след Ливърпул и Евертън. Това е и най-предното класиране в историята на Уест Хям в английския футболен елит.

Месец април през 1986 година е доста натоварен за лондонския клуб. Заради лошото време в Англия Уест Хям изиграва само четири мача между Боксинг дей и месец март. Така се налага „чуковете“ да участват в девет срещи в рамките на 29 дни през април. В тях тимът на Лайъл записва седем победи, включително и с 8:1 срещу Нюкасъл на 21 април.

Във въпросната среща срещу „свраките“ защитникът Алвин Мартин (на снимката вдясно) вкарва любопитен хеттрик. „Имам 586 мача за Уест Хям, но хората винаги си спомнят точно този двубой“, твърди 61-годишният Мартин пред „Дейли Мейл“.

„Ъптън Парк“ не събира дори 25 000 зрителите за четвъртия домакински мач на „чуковете“ за 13 дни. Нюкасъл, който под ръководството на Уили Макфол е десети в класирането, пристига с английския национал Питър Биърдсли в състава си.

„Свраките“ имат проблеми с вратарския пост през пролетта. Титулярът Мартин Томас получава контузия през март. Заради това под наем от шотландския Хибъртиън е взет Дейвид Маккелър. Той обаче също получава травма.

Срещу Уест Хям на вратата излиза Мартин Томас, след като е излекувал травма на рамото. Преди почивката обаче получава разтежение и не може да играе. След първото полувреме резултатът е 4:0 в полза на домакините, а Алвин Мартин открива още в третата минута с удар от воле.

След почивката Томас не може да се върне в игра за Нюкасъл заради контузията си. По това време в английския футбол е позволено на пейката да има само една резерва и треньорите предпочитат да имат под ръка полеви футболист. Така на терена влиза крилото Йън Стюърт, а на вратата застава младият защитник Крис Хедуърт.

Той обаче е безпомощен, когато в 64-ата минута Мартин вкарва втория си гол и покачва на 5:0. След това Хедуърт получава фрактура на ключица след сблъсък с Тони Коти и не може да продължи да играе. Така под рамката застава полевият играч Питър Биърдсли, а междувременно Били Уайтхърст вкарва за „свраките“.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Пол Годарт прави 6:1, а Франк Макавени добавя седмо попадение. Шест минути преди края Уест Хям получава право да изпълни дузпа, отсъдена за игра с ръка на Глен Рьодер. Традиционният изпълнител на 11-метрови удари на „чуковете“ е Рей Стюърт, който взима топката и се подготвя да стреля от бялата точка. Тогава публиката започва да скандира името на Алвин Мартин и шотландецът отстъпва правото на своя колега в защитата.

„Познавах добре Питър Биърдсли. Двамата бяхме заедно в една стая на лагерите на националния отбор и често играехме билярд. Той обаче не успя да разгадае намеренията ми при дузпата. Постоянно гледах в долния ляв ъгъл, а той явно си мислеше, че блъфирам. Аз обаче стрелях точно там“, разказва Мартин.

Така защитникът вкарва хеттрик, а всеки гол е реализиран срещу трима различни вратари на съперника. След края получава и топката от мача, както се полага на всеки автор на три попадения в една среща. Победата над Нюкасъл оставя Уест Хям в борбата за титлата. „Чуковете“ печелят следващите си четири мача, но Ливърпул също не прави грешка. В последния кръг Уест Хям губи с 1:3 като гост на Евертън в директен спор за второто място. В крайна сметка „червените“ стават шампион с 88 точки, на две пред Евертън и на четири пред Уест Хям. Манчестър Юнайтед е четвърти със 76.

За „чуковете“ третото място не е отчайващо, тъй като в предишния сезон тимът финишира на 16-а позиция. По-голямо е разочарованието от пропуснатото участие в Европа заради изключването на всички английски отбори от турнирите на УЕФА, след заради трагедията на „Хейзел“ на финала на КЕШ през 1985 г. между Ливърпул и Ювентус (0:1). Това лишава един силен отбор на Уест Хям от участие в евротурнирите. Феновете на тима продължават да си спомнят с усмивки сезон 1985/86 и приказния хеттрик на Алвин Мартин.

Майкъл УОКЪР, ДЕЙЛИ МЕЙЛ
Превод от английски на Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

21 април 1986 г., Първа дивизия, 32 кръг
УЕСТ ХЯМ – НЮКАСЪЛ 8:1
1:0 Алвин Мартин (3), 2:0 Рей Стюърт (11), 3:0 Нийл Ор (35), 4:0 Глен Рьодер (43-автогол), 5:0 Алвин Мартин (64), 5:1 били Уайтхърст (77), 6:1 Пол Годард (81), 7:1 Франк Макавени (83), 8:1 Алвин Мартин (84-дузпа)

Уест Хям: Фил Паркс, Рей Стюърт, Джордж Парис, Тони Гейл, Алвин Мартин, Алан Девъншир, Марк Уорд, Франк Макавени, Алан Дикенс (81-Пол Годард), Тони Коти, Нийл Ор

Нюкасъл: Мартин Томас (46-Йън Стюърт), Нийл Макдоналд, Джон Бейли, Дейвид Макрийри, Джон Андерсън, Глен Рьодер, Пол Стивънсън, Крис Хедуърт, Били Уайтхърст, Питър Биърдсли, Тони Кънингам

Лондон, „Ъптън Парк“ - 24 735 зрители