Точно 610 атлети от 18 държави ще вземат участие в Балканиадата в Стара Загора (20-21 юли). Това обяви днес по време на официалната пресконференция проведена в общината Добромир Карамаринов, президент на Асоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ). 

"Искам да благодаря на клуба по лека атлетика Берое и община Стара Загора за доброто сътрудничество при организирането и на тази най-мащабна атлетическа проява в България и на Балканите за годината", заяви Карамаринов. 

"Без тази подкрепа Балканиадата през 2013-а, Европейския отборен шампионат през 2015-а, и Атлетическата гала през 2017-а нямаше как да се случат в Стара Загора. Радвам се, че Стара Загора стана любима атлетическа дестинация на всички страни от Балканите. Очаквам много силно състезание, защото то е последното на което могат да се покрият нормативи за Евро 2018 в Берлин. Балканиадата ще е и едно от най-силните състезания и за по-младите атлети, защото не всеки път могат да мерят сили с елита от 18 държави и то пред пълни трибуни. Очакванията са ми за чудесна атмосфера, силно състезание и отново през следващите години и балканската и европейската атлетика да бъдем тук в Стара Загора", добави Карамаринов.  

Той си пожела и представителите на Балканите в отбора на Европа за Континенталната купа през септември да са повече. "Стара Загора за пореден път доказа, че е един спортен град. Благодаря на г-н Карамаринов, че избраха нашия град за домакин на тази Балканиада. Това е третото състезание от този ранг, което приемаме след 1985 и 2013-а. Тези два дни ще станат един голям празник за нашия град. Общо над 1000 състезатели, съдии, доброволци са тук в Стара Загора за Балканиадата. Постарали сме се всички изисквания по организацията на това мащабно състезание да бъдат покрити. Заради топлото време голяма част от стартовете ще са на осветление, за да могат състезателите и зрителите да имат по-голям комфорт. Радваме се, че всички водещи състезатели на България без контузената Ивет Лалова ще са тук и ще участват", заяви пред медиите Красимира Чахова, зам.кмет на Стара Загора.

Президентът на СКЛА Берое Иван Колев благодари за подкрепата на община Стара Загора и АБАФ, че са приели кандидатурата на града за домакин на Балканиадата. "Още през 2015 година след европейския отборен шампионат бяхме наречени Атлетическата столица на България. От тогава се задължихме да държим това високо ниво при организацията на състезания. Още повече, че тази година нашия клуб навършва 60 години. С разрастването на АБАФ и отговорността пред нас като домакин стана по-голяма. Радвам се, че елита ни в атлетика е тук и каня всички приятели на атлетиката от цяла България да дойдат и да подкрепят националите ни през двата дни на Балканиадата", сподели още Иван Колев. 

Легендарната ни атлетка в скока на височина от близкото минало и настоящ член на УС на СКЛА Берое Емилия Драгиева разкри, че входът за всички зрители и в двата дни ще е безплатен, и всички са добре дошли. 
"Благодаря на всички хора свързани с организацията и лично на госпожа Чахова, която подкрепи с екипа си този голям празник на леката атлетика. Щастлива съм, че нашия прекрасен стадион, ще приеме Балканиадата по лека атлетика. Желая на състезателите да завършат здрави и да си направят тук лични постижения", заяви Емилия Драгиева. Официалното откриване на Балканиадата ще е в петък от 18:00 часа.
 
"Ще говоря от името на целия национален тим. Всяко едно домакинство е изключително мотивиращо за нас. Стартирайки на стадион в България всеки един от националния тим се стреми да даде най-доброто от себе си и да покаже изключително силни резултати. През 2015-а тук в Стара Загора показахме, че когато вървим като отбор може да направим хубави неща. Тази последна проверка преди Евро 2018 е добре дошла за нас. Лично в тройния скок се радвам, че в Стара Загора ще скачам при много силна конкуренция, а това и изключително важно за мен. Призовавам всички да дойдат на стадиона и да подкрепят отбора ни, защото го заслужаваме. Силно се надявам да стане едно много хубаво състезание", заяви пред медиите Габриела Петрова. Тя ще скача в тройния скок в конкуренцията на Параскеви Папахристу (Гърция), бронзова медалистка в зала от световното в Портланд 2016-а и трета европейското на открито в Амстердам за същата година. Другата силна състезателка в тази дисциплина е Хана Миненко (Изр), световна вицешампионка от Пекин 2015 г. Да подкрепя атлетите ни на Балканиадата в събота ще дойде и световната шампионка до 20 г в тройния скок от Тампере 2018 Александра Начева. Гост на състезанията в събота ще е и министъра на младежта и спорта Красен Кралев. 

Красимира Чахова подари по време на пресконференцията на Габриела Петрова книгата "Шампионите разказват" посветена на най-известните спортисти на Стара Загора.